Guinness-könyvbe illő óriáskóló

2012. szeptember 16., 20:44

 

 

 


 

 

 

A Guinness-rekordok közé illő kólóval ünnepelték vasárnap a népi kultúra legnagyobb seregszemléjét a horvátországi Vinkovciban. A hagyományőrző rendezvény zárónapjának felvonulásán több mint 80 horvátországi és külföldi hagyományőrző egyesület mintegy 4000 népi táncosa vett részt – jelentette a horvát közszolgálati televízió.

A kelet-horvátországi Vinkovciban szeptember 7. és 16. között idén 47. alkalommal rendezték meg a hagyományőrző tánccsoportok horvátországi találkozóját. A szemlén rendszerint a megyében élő magyarok művelődési egyesületei is részt vesznek.
Rendőrségi becslések szerint a 35 ezer lakosú városban a helyszínen 55 ezer ember nézte végig a népviseletbe öltözött táncosok felvonulását, amelyet 26 ünnepi díszbe öltöztetett lovas szekér és 17 lovas vezetett fel.
A felvonulás után a résztevők és a látogatók közösen járták a szlavóniai kólót, amely a városvezetés véleménye szerint az eddigi legnagyobb ilyen kóló volt a világon. A sokác népi táncot, amelyet sorban állva vagy körbe összekapaszkodva táncolnak, több ezer ember ropta egyidejűleg a város három legnagyobb terén és a stadionban.
A közel fél évszázados múltra visszatekintő seregszemlét az őszi termésbetakarítás jegyében rendezik meg minden év szeptember első felében. A rendezvény vasárnap este zárul, amikor a találkozó nevét viselő téren ünnepélyes keretek között leengedik a rendezvény zászlaját.

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*

Scroll To Top