Góbé alternatíva: Ha azt kérdik, miféle szerzet vagy, mongyad, hogy migráncs

2016. szeptember 30., 01:00

Hallod-e, komám? Jöszteg’sza, igyunk meg valamit. Gondoltam valamire, s tudd meg, nem hülyeség, s nem bolondság.

Arra gondoltam, komám, hogy hallod-e, neked es van vaj’ két gyermekecskéd, s egy feleséged. Nekem es. Van még egy csomó jó kománk, s egy tehervagonnyi unokatestvér, sógor, s kicsibarátból es akad elég.

Neked van valami kétszázötven euró fizetésed, nekem es olyasmi, a többinek még ennyi se. Ezé’tt a pénzétt én aszondom, ne üljünk itt a nyavalyába, ezétt tényleg nem éri meg. Itt csak a csíki sör s a medve, s a fehérnépek miatt érdemes: de fehérnépet vihetünk magunkkal, sört máshol es lehet venni, s a medvét megnézzük a helsinki állatkertbe’.

Hogy mit keressünk Helsinkibe? Jól van na, lehet Koppenhága es, vagy Stockholm. A lényeg az, szedjük essze magunkat, verődjünk essze egy bandába, s induljunk el arrafelé, ahol addig csak szezonmunkába vótunk, s akkor es szinte leszakadt a derekunk.

Csak ezt most okoson kell csinálni. Esszeverődünk, s elindulunk. Nem hülyéskedünk ilyen jegyvásárlásokkal, s helyfoglalásokkal, s munkahelyekvel. Hanem ügyesen elindulunk, s menyünk: mert most olyan világ van, ha meglássák ezek a nyugatiak, hogy mész: má’ visznek es. Felpakolnak valami jófélébb buszra vaj’ vonatra, enned adnak, innod adnak, s meleg ruhát es, ha fázol. Ha nem, akkor es adnak, s még kőtőpénzt es, hogy ne legyél üres zsebbel.

S osztán ha kiválasztottuk, hol es jobb, akkor ott szépen lepakolnak, kapunk egy szociális lakást, s jó finom segélyt, többet, mint amennyit itthon keresnél a két munkahelyeden. S a legjobb, hogy ezé’ nem kell csinálni semmit. Csak ülsz a jó kicsi valagodon, s ha valamit kérdnek, csinálj úgy, mintha imádkoznál, s ha nem, akkor ordítsál, s hágyázkodjál.

S osztán mü ott komákul jól megleszünk, annyi pénzünk lesz, még csíki sört es hozathatunk, vaj’ még jobb, ha megmondjuk, a kultúránkhoz tartozik, s akkor ingyen hozzák nekünk.

Há nem megéri, komám? Biza megéri.

Csak arra vigyázgassál, neveljed meg a szakálladot, egy kicsit barnulj le, s osztán ha kérdeznek valamit, nehogy valami emberi nyelven szólalj meg. Me’t másként nem engednek bé. S ha azt kérdik, miféle szerzet vagy, mongyad, hogy migráncs.

Na, mit szólsz hezza’? Mejünk?

Dancs Tibor

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top