Galaktikus keringőt rögzített a Hubble

2015. november 25., 17:16

Két galaktikus méretű csillagtömeg átesett egy gigantikus összeolvadáson, finom köd alakult ki, ahol egy hosszú pályán a csillagok millióit okádja.

Ennek a furcsa nevű galaxisnak, mely látszólag véletlenszerűen összedobott betűkből és számokból áll:  2MASX J16270254 + 4.328.340 – elfogta a NASA / ESA Hubble Űrteleszkóp azt a pillanatát, amikor őrült tánc közepette egy galaktikus összeolvadáson esett át
A galaxis egyesült egy másik galaxissal.
galaktikus_keringot_rogzitett_a_hubbleAnnak ellenére, hogy látszólagos a káosz, ez a pillanatfelvétel bemutat egy gravitációs táncot és az eseményből következtetést lehet levonni. Ez a korosodó galaxis idősödő kora felé átlépte azt az időszakot, amikor még csillagok születhetnek benne. Ez az idő számára végleg végetért.
Az igazi dráma már korábban lezajlott, a folyamat, amikor a különböző gázfelhők keveredésekor a két galaxist annyira összezavarta, hogy azok összeomlottak, és ezzel a kitöréssel létrejött egy új csillag tömeg.
Ez a lázas tevékenység kimerítette és elfogyasztotta a túlnyomó többségben a galaktikus gázt, így a galaxis sterillé vált és nem tud szülni új csillagokat.

Mivel az élete folytatódik, csak kisebb intenzitással, a közelmúltban létrejött csillagok idővel vörös színre váltanak, és végül elkezdenek lehűlni, és el is sötétednek egyesével. Idővel az egész galaxis kifakul.

Kép: ESA / Hubble és a NASA
Szöveg: Európai Űrügynökség

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top