Füredi Péter: Nekünk csak ott áll a portán a régi lovasszekér

2015. június 5., 21:25

Az angyalos falvédő történelmi emlék, motívum a magyar parasztság életében. Saját tulajdon (családi emlék), régebben megmutattam más magazinoknak is, elküldtem, a tv-ben csak olyan hímzéseket látni, az van rá írva, “Gyere velem gombát szedni”. Itt 2 angyal látható, magyar angyalok tartják Magyarországot.

Nekem is tetszik ez, visszatérő motívum a magyarság életében az angyal, akár címerekben. Nem vagyok spirituális szakértő, sem az Angyaltan ismerője, de én is azok közé tartozom akik 100%-ban hisznek ezekben a dolgokban. Akár a természettel kapcsolatos dolgokban (elementálok), korábban volt kedvem többet foglalkozni ilyen dolgokkal.

Kettős kereszt lóg a szobámban a csilláron, és egy kis zöld, csiszolt gömb (kristály utánzat), napsütésben szétteríti a falon a fényt, jó érzés, maga ez feltölt. Én hosszú harcom alatt megfigyeltem ezt, nem egészen onnan jön az energia, ha egy kiadós hagymás tojást eszik reggelire valaki, vagy a tojásos gombát (petrezselyemmel), egyik kedvenc reggelim az. Enni kell! Ha legyengül az ember, akkor vége van, és amúgy is, ásó, csákány alatt sok kalória ég el, szellemi munka alatt is. De azt vettem észre, a lelki energia az ami hajtja az embert előre. A lelki energia amit kap az ember valahonnan, ami jön, amit merít az ember, az nagyon fontos.

hazi_aldas

Ez a szellemiség adott volt, nem kellett tanulni róla. Így nőttem fel. Jól emlékszem, bőven énekelték rokonaim 90 előtt is a magyar nóták mellett (a mai napig innen tudom a nóták szövegeit, bár nem vagyok nótás), a pincében a Székely Himnuszt is.

Azt is bevallom, kicsit eltávolodtam a magyar hagyományoktól, hagyományőrzéstől, de régen ez alap volt nálunk. Igaz, én pontosan láttam, mások (akik 90 előtt nem voltak nagy magyarok), 90 után sokkal értékesebb magyarok lettek. Gyakorlatilag én azt láttam, hiába ez a történelmi vonal a családban, 300 éves porta, családfa, 120 éves ház, parasztbútorok, billog, népi eszközök (csigatésztát készítettünk együtt anno), szerszámok (ami megmaradt a közbiztonságban), nem nagyon jegyeztek minket 90 után.

Semmit nem számított, másoknál nagyon-nagyon megindult az a szekér. Nekünk csak ott áll a portán a régi lovasszekér.

Füredi Péter (Borsod)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top