Füredi Péter: Mit eszik a nép?

2015. szeptember 4., 10:55

Írásom inkább szociológiai meglátás, figyelve a mai szegénységet, vagy a kispolgárokat (nehéz mára kategorizálni, hogy ki szegény). Válasszuk külön táborokra ezt, mert vannak akik népkonyhákon esznek napi szinten, Miskolcon is több üzemel (Vöröskereszt, Minoriták, Máltai…), és vannak akik otthon “hozzák ki” olcsón a hétköznapok kosztját, a mindennapok eledelét.
Mik lehetnek ezek?
Most a nagy átlagot értem, nézem, veszem alapul, nem azt ami ünnepi menünek számít, vagy ami ritkán készül. Olyanokat, mint tej, tojás most nem is említek, bár olvasni, a tej fogyasztása  (jobb, drágább tejek) sem mindig elegendő itthon.
Tésztafélék, ami olcsóbb étel és energiát ad, sajnos, vagy nem, jobb tészták, rosszabb tészták multiban sokkal olcsóbbak (500g 200ft alatt olcsónak számít), mint a kis magyar boltokban. Éves szinten ez óriási különbség a kiadásban, ha háztartásokat nézünk. Tudatos vásárló, tudatos vásárlás, mert akadnak akik a segély 1. napján a legelső kisboltból távoznak 3 szatyorral (egy része inkább ital). Tészták: krumplis (ez nokedlivel ínyencség is lehet), káposztás, túrós (házi szalonnával szintén remek), sajtos-tejfölös, lekváros, grízes, mákos, tojásos (tojásos nokedlit ettem többet falun, házi tojással nem rossz, uborkasalátával). Árban ez sokkal olcsóbb, mint a kész szószok a tésztára. Természetesen tésztában is vannak drágább műfajok, nem a szürke hétköznapok étkei,  akár spagettik (kedvencembe zöldborsó, virsli, paradicsom, tejszín, vaj és bazsalikom  is kell), ritkábban is készül.
Krumpli: minden változata alap a konyhában, főzelék, leves, tócsni, de a paprikás krumpli szerintem “piacvezető” a magyar lakosság körében (nokedlivel is ismert, extrán kiadós, energiával), lecsókolbász a fő alkotórész, ami önmagában is menü, főve, sütve (piaci pecsenyésnél drága, több 100 F-os kisebb darabka, sütve, már a lángos is 200ft-ról indul). Régen jókat árultak, ma 10-ből talán, ha 2 helyen lehet jó lecsókolbászt venni, errefelé az ára kb. 7-800 Ft/kg, “kolbászpörköltnek” is ehető. Olyan, mint a régi párizsi, vagy vagdalthús, finom reggeli volt belőle, olcsó, ma a 140 Ft-os vagdalthús állaga és íze sem “olyan” már, az olcsó parizer sem, kenőmájas sem a megszokott. Krumpli+tarhonya+szalonna+lecsókolbász= pásztortarhonya, energiabomba, mint ezek az ételek általában, magyar konyha.
Krumpli nélkül nincs leves, szerintem bármilyen szegény legyen egy háztartás, az babérleveles krumplilevest tud készíteni, bevallom, sokat szoktam készíteni, mert szeretem is, kis karalábé, petrezselyem, zeller, vagy répa, borsó mellé (ezekből valamelyik is elég)…, már jobb, mert a leves nagyon megy errefelé, hőségben, vagy télen fontos étel, falusi nagyszüleimnél ismertem meg a gezemice leveset is, egy kis zöldség mindig akad. Húsleves, ez lehet ünnepi fogás is, családoknak ünnepi fogás, de sokan nem engedhetik meg maguknak egyáltalán, vagy csak ritkábban. Ezt is úgy látom, finomabb a leves csontokból, velős csont, húsos karajcsont (ez olcsó is 4-500 Ft/kg, és bőven van hús a csonton, finom is, az 1300 Ft-os húsok országában). Baromfi, akinek van saját az jól tudja, milyen finom az igazi tyúkhúsleves, de veheti a boltban is, olcsóbb, mint a sertés, városi “viccek” a farhátlevesen élő kisnyugdíjasokról szólnak, 150 Ft alatti árakkal.
A magyar konyha lassan összeáll, a főzelékek is kihagyhatatlanok, télen, nyáron a bab, sárgaborsó, krumpli, lencse, kelkáposzta, de nyáron a zöldbab, sóska, a sóskában az a jó, pár magot elszór valaki a kertben (ha van), a bokrokból letépkedve a leveleket többször tud készíteni évente vitaminban rendkívül gazdag főzeléket, mártást.
Húsételek: akik ritkán, vagy gyakran fogyasztják, szerintem 2 táborra lehet osztani: pörköltfőzők és a húst sütők. A pörkölt és gulyás legalapvetőbb, legismertebb magyar étel, mint a sült hús, rántott hús is (én pörkölt párti vagyok, sok szafttal).
Egyéb sajátosságok, hiszen minden háztartásban vannak, akik nem szeretnek főzni (nem tudnak főzni, kevés idő), gyakrabban választanak konzervet, készételt. 250 Ft-tól indulva (bab, lencse de ez már nagyon olcsó ár ma), mert manapság az 500 Ft-os készételek is gyakoriak a boltokban.
Általában “feljavítva” készülnek, mint, amikor apám a pacalt javítja fel, és még gusztusosnak is tűnik, csípősen…

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top