Fröccs-szótár

2012. augusztus 4., 23:29

 

 

 

 

 

 

A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jócskán különböztek azonban a ma fogyasztottaktól. Nem szűrték őket, gyorsabban megromlottak, ezért keverték őket mézzel, fűszerekkel, tengervízzel, sóval és egyéb furcsaságokkal. Célszerű volt hígítani őket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani. A görögök barbárnak tartották a bort hígítás nélkül fogyasztókat, olyannyira, hogy a görög bor kifejezés – a kraszi – jelentése keverni.

Száraz fehérborral igazi szomjoltó Száraz fehérborral igazi szomjoltó

Fröccsöt fehér és rosé borból szokás készíteni, de ritkán készítünk vörösborból is. A hígításhoz leginkább szódát használunk, sokan esküsznek rá, mint a klasszikus és igazi fröccs alapanyagára, de szénsavas ásványvízzel is keverik gyakran a bort.

A keverési arányokról összeállítottunk egy kis szótárt. Vigyázat, mire a végére érünk, nem fogunk tudni beszélni.

Alapfokú fröccs nyelvvizsgához

Kisfröccs: 1 dl bor – 1 dl szóda (rövidlépés, fütty)
Nagyfröccs: 2 dl bor – 1 dl szóda (hajtás, húzás)
Hosszúlépés: 1 dl bor – 2 dl szóda (fordított)

Középfokú fröccs nyelvvizsgához

Házmester: 3 dl bor – 2 dl szóda (versa)
(Vice)házmester: 2 dl bor – 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor – 1 dl szóda (Csongrádban bivalycsók)
Albérlő: 1 dl bor – 4 dl szóda (lakó fröccs)
Magyar – Angol: 6 dl bor – 3 dl szóda
Távolugrás: 1 dl bor – 9 dl szóda (sóher fröccs)
Polgármester: 6 dl bor – 4 dl szóda

Felsőfokú fröccs nyelvvizsgához:

Krúdy-fröccs: 9 dl bor – 1 dl szóda (megviccelt bor)
Mafla: 5 dl bor – 5 dl víz (lámpás)
Csatos: 1 l bor – 5 dl szóda
Újházi fröccs: bor és kovászos uborka lé keveréke

A fröccs szódával az igazi A fröccs szódával az igazi

Hazánkban a fröccs születéséről az alábbi érdekes anekdota terjedt el. 1842. október 5-én Fóton Fáy András présházában gyűlt össze a kor szellemi életének színe-java. Jelen volt Vörösmarty, a nyelvtudós Czuczor Gergely és unokatestvére, az inga és a dinamó feltalálója, Jedlik Ányos is. Jedlik elhozta magával találmányát, a szódásüveget is, és ha már ott volt, bemutatta barátainak, hogyan hígítja ő – gyomorbántalmai miatt – a bort szódával. (ld. Szódavíz) Szóda spriccelt hát a finom fehérborba. Spritzer! – szólott Vörösmarty –, majd: Túl németes, legyen inkább fröccs! Vörösmarty tollából vers is született e jeles esemény alkalmából Fóti dal címen: „Fölfelé megy a borban a gyöngy; Jól teszi,Tőle senki e jogát el, Nem veszi…”

Vannak érdekes fröccsök, melyeknek semmi közük a borhoz. Ezek a vadászok (vörösboros kóla), a Tisza fröccs (vörösbor pezsgővel), a matróz fröccs (sör és rum) és a postás fröccs (duplakávé rummal).

A legviccesebb talán a Krúdy által is említett a színészfröccs, mely csapvíz szódával, ráadásul langyosan. Ha már a színészetnél tartunk, a Portugálban Jucika, alias Szirtes Ági mondata mára fogalom: Ha már itt vagyok, adjon egy fröcsit, Lajoska! :)

mindmegette/noknek.magyartudat.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top