Figyeljetek, tökfejek!

2015. október 31., 09:54

Vigyorgó tökfej farigcsálók, ünneplők, figyelem! Van ám nekünk ezen a napon más ünnepünk is. Tudjátok, hogy a mi hagyományaink szerint ma, Farkas napján, a természet álomba merülését ünnepeljük?

Míg az angolszász, lelketlen kultúra megáll a vicsorgó pofájú tökök, ijesztő maskarák készítésénél, addig mi itt a Kárpát-medencében a csendes elmúlásra emlékezünk. Nem is akárhogy, teljes összhangban a természettel.

Farkas napján leáll a növények nedvkeringése, a fák mély álomba merülnek. A favágók sietősen élesítik pengéiket, mert tudják, a fanyűvés ideje csak Sebestyén napjáig (január 20.) tart. De miért éppen Farkas?

Farkas Benedek-rendi szerzetes volt a X. században, nagyanyáink hite szerint ő készítette az első fejszét. Farkas éppen ezért az erdőirtók, famunkások, ácsok védőszentje, és ő az, aki a veszedelmes farkastól is véd.

A zsidó-keresztény vallás szerint, a farkas a gonoszt testesíti meg. Szt. Ágoston szerint: “Ki a farkas, ha nem az ördög?”

Népmeséinkben a farkas az erőszak, valamint az ártó hatalom megtestesítője. Néphitünk szerint, boszorkányság, rosszindulatú varázslás is kötődik hozzá.

Az ősi magyar hitvilág táltosai szintén a negatív erőket jelképező farkasok leküzdésével bizonyították erejüket, kiválasztottságukat, s győzelmük után kerülhetett sor az utolsó próbatételre.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top