Fiatalok, nagyon szépek, nagyon magyarok és szenvedélyük a magyar néptánc

2013. április 28., 13:07

 

 

 

 

 

 

 

2013. április 27-én a Közép – magyarországi Folklór Szövetség és Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes közös szervezésében került sor immáron a negyedik Szilas Fesztiválra a Csokonai Művelődési Központban. A régió jeles amatőr néptáncegyütteseinek közreműködésével  17.00 órától bemutató műsort láthatott a közönség, majd 20.00 órától táncházzal folytatódott a program,  a Bürkös zenekar muzsikájával.

A házigazda Szilas Néptáncegyüttes műsorán kívül a régió több táncegyüttese mutatkozott be többek között küküllő –  menti, szilágysági, berettyó- menti, kalotaszegi, boldogi táncokkal.

A Magyar Nő magazin a ráckevei Kéve Néptáncegyüttes három táncosának, Forgács Kittinek, Schneider Lászlónak és Vidák Beatrixnak a fellépés előtt tett fel egy gyors kérdést.

Az együttes 1983-ban alakult. Célja a magyar nyelvterület táncainak, hagyományainak megismerése, színpadi alkalmazása, a koreográfiákon keresztül a magyar tánckincs ismerté tétele. Ezen túl táncházi programok és egyéb összejövetelek alkalmával szélesebb tömegekkel kísérlik meg megtanítani egy-egy tájegység táncainak néhány, jellegzetes típusát.

– Tanulnak, vagy munka mellett szakítanak időt a táncra?

– F. K. Dolgozom

– S. L. Én is dolgozom

– V. B. Én még tanulok,

– Hogy sikerül összehangolni a hétköznapokat a táncművészet fejlesztésével, a sok gyakorlással?

– F. K. Kell hozzá “logisztika”.

– Nyilván a gyakorlás, a sok próba nagyon sok időt és energiát emészt fel. Hogy áll hozzá a család a tánchoz, hiszen sokat nem tartózkodnak otthon.

– F. K. A család megszokta. A problémával ráérek akkor foglalkozni, ha majd gyereknevelésre kerül sor.

– S. L. Munka mellett is profi táncossá válhat bárki. A próbák többnyire hét végén vannak.

– V. B. A tanulásra szánt időt kell összeegyeztetnem a próbákkal, ami még viszonylag könnyen megy. Jelenleg a Ráckevei Gimnázium végzős tanulója vagyok, de jövő héten a ballagással végleg elbúcsúzom az iskolapadtól. Most az érettségi vizsgákra kell koncentrálnom.

– Sok sikert és kíváncsian várjuk a fellépésüket!

Forgács Kitti (b) 20 éve, Schneider László (k)15 éve, Vidák Beatrix (j)13 éve táncol Szigetszentmiklóson, a Kéve Néptáncegyüttesben

Forgács Kitti (b) 20 éve, Schneider László (k)15 éve, Vidák Beatrix (j)13 éve táncol Szigetszentmiklóson, a Kéve Néptáncegyüttesben

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top