Fergeteg hava, kiskarácsony napja

2015. január 1., 10:17

Kiskarácsony napja van ma, ilyenkor általában minden olyan vakítóan fehér, mintha összeérne a Föld a Nappal. A fergeteg havában alszik a természet, erdő-mező növényei fehér hótakaró alatt szunnyadnak.

Hagyományaink szerint, a jó gazda a kertjében, január első napján meglátogatja növényeit, meleg szeretettel köszönti, megsimogatja fácskáit. Néphiedelmeink úgy tartják, így bő termés várható az új esztendőben. Mai felfogásunk szerint a hiedelemnek valós alapja is van, hiszen a gazda közel kerülve növényeihez, minden bizonnyal észreveszi, hol van szükség gyógyításra.

Kiskarácsony napja az 1500-as években az ajándékozás és jókívánságok ünnepe volt. Telegdi Miklós, pécsi püspök és esztergomi érseki helynök feljegyzései szerint: “Szokás peniglen a keresztények között, hogy új esztendőben nagy szeretettel köszönnek, és ajándékokat osztogatnak egymásnak.” Ma, kiskarácsony napján, nem ajándékozunk, de minden jót kívánunk szeretteinknek, ismerőseinknek.

kiskaracsony

Szép magyar szokásunk szerint, újév reggelén illett házakat felkeresni, és jókívánságokat mondani, szép magyar kifejezéssel, Isten közbenjárását kérve. Minden jókívánság “Adjon Isten”-nel kezdődött. Például: “Adjon isten bő bort, bő búzát, barackot, hosszú farkú malacot, sok kolbászt, pálinkát” stb.

Kiskarácsony napján munkatilalom volt. Nem volt szabad főzni, mosni, varrni, állatot befogni stb. Sokan ma is úgy tartják, ami ezen a napon történik valakivel, az ismétlődni fog egész évben.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top