Fenekestül felforgatják az algák a Balatont

2015. augusztus 10., 12:11

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján. Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói rövid összefoglalójukban tudományos magyarázatot adnak a jelenségre, amely a szél erősödésével meg fog szűnni.

Az utóbbi évek látványos vízminőség-javulása a lebegő mikroszkopikus algák mennyiségének csökkenésével járt. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtű algák leárnyékolták az üledék felszínét, de a vízminőség javulásának köszönhetően szélcsendes időben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére. Ennek következtében ott egy sajátos üledéklakó algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban „nagy testű” kovamoszatok és fonalas algák alkotnak (1. ábra).

1. ábra Az üledékfelszínen élő kovamoszatok és fonalas algák képe speciális mikroszkópban (az algasejtek vörös színnel emelkednek ki a háttérből, amelyet üledékszemcsék alkotnak)

1. ábra Az üledékfelszínen élő kovamoszatok és fonalas algák képe speciális mikroszkópban (az algasejtek vörös színnel emelkednek ki a háttérből, amelyet üledékszemcsék alkotnak)

Ezeket az algákat a vizet vizsgáló szakemberek csak akkor látják, ha erős szélben felkeveredik a tó üledéke.

Az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb (pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű) algagyepdarabok (2. ábra) úsznak a víz felszínén, a szél hatására néhol összegyűlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak.

2. ábra Az üledékfelszínről felszakadt algagyep. A telep átmérője mintegy 20 cm volt. Fotó: Somlyai Imre

2. ábra Az üledékfelszínről felszakadt algagyep. A telep átmérője mintegy 20 cm volt.
Fotó: Somlyai Imre

Azonban fontos felhívnunk rá a figyelmet, hogy ezek az algák nem jelentenek egészségügyi veszélyt. A jelenség a szél megerősödésével meg fog szűnni.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top