Fél mákszem nagyságú könyvet készített az orosz tudós

2016. március 3., 01:00

Annyira kicsi, hogy nem lehet olvasni szabad szemmel.
Egy fél mákszemen elfér a világ legkisebb, mindössze 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres könyve, amelyet Vlagyimir Aniszkin orosz tudós készített, remélve, hogy alkotásával bekerül a Guinness Rekordok könyvébe.

Vlagyimir Aniszkin orosz tudós.

Vlagyimir Aniszkin orosz tudós.

A szibériai Novoszibirszkben élő mikro-miniatürista, Vlagyimir Aniszkin öt éven át dolgozott az apró könyv elkészítéséhez szükséges technológia kifejlesztésén, majd egyhónapos aprólékos munkával végül két verziót készített, az egyikbe egy 19. századi orosz mesét, a másikba az orosz ábécé-t írta bele.
Közben elmesél egy történetet egy angol fegyver mesterről, aki készített egy óraműhöz hasonló szerkezettel működő acél bolhát, melyre egy orosz mester fémpatkókat rakott, ezzel is bizonyítva az orosz mesterek fölényét az angolokkal szemben.
orosz_tudos_makszemre_helyezte_a_vilag_legkisebb_konyvetA legnagyobb kihívást a mindkét oldalt teleírt lapok összefűzése jelentette, amelyhez volfrámdrótot használt. A 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres könyveket végül egy félbevágott mákszemre helyezte. Ez mikrokönyv 88-szor kisebb, mint a japán mesterek alkotása, mely 2013-ban került a Guinness World Records könyvébe.
A miniatűr könyveket kiélezett fémtűvel lehet lapozgatni.
Az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlegének elméleti és alkalmazott mechanikai intézetében dolgozó szakember további tíz könyv elkészítését tervezi. Az ifjú tudós a felelőse a mikroszenzoros aerodinamikai kutatási programnak. Aniszkin 1998 óta foglalkozik mikrominiatűrök készítésével és korábban már egy egész tevekaravánnal megtöltötte egy tű lyukát.
orosz_tudos_makszemre_helyezte_a_vilag_legkisebb_konyvet4Saját magam találok fel és készítek eszközöket. Munka közben az ujjaim vezetnek.
Még egy szívdobbanás is képes tönkretenni egy ilyen aprólékos munkát, tehát a kifejezetten kényes mozdulatokat lehetőleg két szívdobbanás között kell elvégezni, írja The Siberian Times.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Igen nagy sikerű volt úgy 15-16 évvel ezelőtt a szentendrei kiállítása is.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top