Farsang: A tél a tavasszal összeér

2018. január 28., 01:52

Farsang idején előkerülnek a maszkok és jelmezek. A díszes maskara mögött rejtőzik az ember, aki elijeszti a telet és mulatsággal köszönti a tavasz eljövetelét. Ősi pogány hitünk szerint az anyaföld tisztelete, annak gyümölcsei, vagyis a megújulás, az élet a Teremtő ajándéka. Őseink tánccal, szertartásokkal ünnepelték azt az időszakot, amikor a tél a tavasszal összeér.

A rómaiak testi vágyaiknak átadva magukat, álarc mögött tivornyáztak. Úgy vélték, a maszkok mögött isteneik nem ismerik fel a bűnöst. Az öröm minden szempontból megengedett volt, beleértve a falánkságot, részegséget, paráznaságot.

maszk 3A keresztény hitvilággal abszolút összeegyeztethetetlen farsangi mulatságot nem volt könnyű adaptálni. A pogány színezetet nem lehetett az emberek emlékezetéből végleg kitörölni, ezért a keresztény hívek vízkereszttől hamvazó szerdáig kaptak egy olyan időszakot, amikor kitombolhatják magukat. A mulatság idejét azonban húsvétig, 40 napig tartó böjt követi.

A farsangi mulatságok ősi jelentése ma már feledésbe merült, a tivornyázó, jelmezes, vagy jelmez nélküli szokás ma is nagyon népszerű.

www.magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top