Ezt hozták a mórok Európába

2015. február 21., 09:30

Ma már nem csak Spanyolországban hódít a mór kert. A muszlim vallású arabok és berberek a zárt, csodaszép udvarokat eredetileg teljes kikapcsolódásra, meditációra alakították ki, ahol a cél a környezet érzékszervekre gyakorolt hatásának fokozása volt.

Ma már nem csak az Ibériai-félsziget büszkélkedhet gondosan tervezett, ápolt belső kertekkel. Európában a nyírt, füves, üres terek helyett újra a munkaigényes, szinte szobabelsőt idéző, szökőkutas, udvarok hódítanak.

mor_kert 1

A szökőkút a nyári hőségben frissít, egyúttal a levegő páratartalmát növeli, amely a gyümölcsfák és más illatos növények kedvező mikroklímájának megteremtését szolgálja. A csobogó víz hangja nyugtat, aki egy ilyen belső kertbe téved, biztos lehet benne, hogy a zajos külvilág nem éri el.

mor_kert 2

Víznek, mint a megtisztulás egyik jelképének valamilyen formában lennie kell a kertben. Egy kicsi tó, csobogó, vagy legalább egy tálban tükröződő víz a legjellemzőbb motívuma a mór kertnek. Fűnek nyoma sincs, dekoratív kövek és leterített szőnyegek gyönyörködtetnek.

mor_kert 3

Árkdok, pergolák, kerti pavilonok és dekoratív ülőhelyek díszítményekkel hirdetik a szilárd világnézetet: add meg a lelkednek a nyugalmat, így harmóniában élhetsz a külvilággal. A világosság és a szimmetrikus elrendezés segíti a lélek eligazodását, minden a “helyén van”.

mor_kert 4

Nem véletlenül hódít újra a mór stílus. A kert gondozásával járó fáradozás önmagában az alkotás örömével tölt el, a nyugalom szigetére pedig soha nem volt nagyobb szükség, mint a mai rohanó, feszültségekkel telt világban.

 

mor_kert 6

A fűnyírás és az örökzöldek telepítése kétségtelenül egy fajta rendezettséget teremt, a mór kertek befelé forduló, mélyen a lelket megérintő hangulatát azonban nem pótolja.

mor_kert 8

Tisztaságról és rendről árulkodnak a kertek. Alkotóik minden bizonnyal igényes kapcsolatot ápolnak környezetükkel.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top