Ez évtől már csak képzett gyűjtők kutathatnak szarvasgomba után

2013. március 13., 19:08

 

 

 

 

 

 

 

Ez évtől már csak a szarvasgombagyűjtéssel foglalkozó szervezetek képzésének elvégzése után lehet föld alatti gombák után kutatni a hazai erdőkben – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a föld alatti gombák (triflák) gyűjtéséről szóló rendelete nemcsak a gyűjtők számára írja elő a tanfolyam elvégzését, hanem azt is rögzíti, hogy szarvasgomba után csak alkalmassági vizsgát tett kutya segítségével lehet kutatni.
A Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetsége az intézkedéstől azt várja, hogy visszaszorul a Magyarországon őshonos nyári szarvasgomba szakszerűtlen, természetkárosító gyűjtése – mondta az MTI-nek Ulrich József, az egyesület elnöke.
Hozzátette: tapasztalataik szerint nem volt ritka, hogy éretlen állapotban szedték fel az ínyencségnek számító gombát a föld alól, esélyt sem adva arra, hogy a növény érett állapotban reprodukálja magát.

Szarvasgomba

Szarvasgomba

A legjobb termőhelyeken arra is volt példa, hogy gödröt ásva, kapával, gereblyével gyűjtötték az értékes szarvasgombát, szétroncsolták a gomba micéliumhálózatát, azaz a gombafonalak szövedékét – jegyezte meg.
Magyarország kétmillió hektárnyi erdőterületén ezer és tízezer hektár közé teszik a nyári szarvasgomba természetes élőhelyét. A gombafaj gazdanövénye jellemzően a bükk, a tölgyfajták, a hársfa, a mogyoró, az erdei és a fekete fenyő. A gombafajt nyár közepétől a fagyok beálltáig lehet gyűjteni.
Becslések szerint a hazai élőhelyekről mintegy húsz tonna nyári szarvasgombát gyűjtenek össze, ennek 5-10 százaléka marad hazai piacokon, a többit külföldön értékesítik – mondta az egyesület elnöke.
A gombafaj ára évjárattól és minőségtől függően 80 és 200 euró között van kilogrammonként.

 

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top