Erre csörög a dió, arra meg a… Egészséges rágcsálnivalók

2014. november 19., 06:00

Nem érdemes drága multivitamin tablettákra költeni, agyonreklámozott, mesterségesen előállított, vitaminozott italokat fogyasztani. A hosszú, egészséges élet titka csonthéjba van zárva. Őseink tanácsa szerint együnk sok diót, ettől okosabbak leszünk. Mai ismereteink szerint, a csonthéjasok fogyasztásával valóban sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében.

A Brit Dietetikusok Szövetsége kutatásokkal támasztotta alá, hogy azok, akik hetente legalább egyszer diót, mogyorót, vagy pisztáciát rágcsálnak, egészségesebb és jóval hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akik mesterségesen előállított vitaminokat fogyasztanak. A 20 éves megfigyelés szerint, 119 ezer ember életmódját vizsgálták és a csonthéjasokat fogyasztók halálozási aránya 7 százalékkal alacsonyabb volt.

A csonthéjasok köztudottan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védik a sejteket a károsodástól, segítenek leküzdeni a betegségeket. Esszenciális ásványi anyag tartalmának (réz, cink, vas, magnézium) köszönhetően megvédenek a memória elvesztésétől és a rákos sejtek elburjánzásától. Az E és B vitamin, valamint az omega-3 zsírsav jótékonyan szabályozza a szervezet stressz hormon termelését. A csonthéjasok fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések száma és tévedés azt hinni, hogy fogyasztásuk elhízáshoz vezet.

Őseink idején nem voltak kutatások, reklámok helyett népdalok népszerűsítették a csonthéjasokat. A gyerekek már a mondókákból megtanulták a csonthéjasok téli fogyasztásának jelentőségét.

“Kemény dió, mogyoró,
kis mókusnak ez való.
Odújába elrakja,
Télen elropogtatja.

Dió

dio“Száraz dió ropogtató
Hegedűszó, muzsikaszó
Tedd le babám a szűrödet
Hadd ugorjak egyet véled.

Amit ma tudunk: Cukorbetegeknek különösen ajánlott a dió fogyasztása, ugyanis magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, emellett védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, fogyasztásával a rákos sejtek elszaporodása leküzdhető.

Mandula

mandula“Tisza partján mandulafa virágzik,
Mandulája vízbe hull és elázik.
Teremjen a mandulafa mandulát, mandulát!
Csongrádon nevelik a szép leányt.”

Amit ma tudunk: magas rosttartalma miatt kissé nehezen emészthető, ezért érdemes tejben, vízben áztatni. Riboflavin (B2), B vitamin tartalma jót tesz a bőrnek, ezen kívül magas az E vitamin tartalma is. Kiváló fehérjeforrás, vas, magnézium és káliumtartalma miatt idegvédő hatása jelentős. Cink tartalma immunerősítő, a benne lévő kalcium pedig csontokat, fogakat véd.

Mogyoró

mogyoro“Szárnya, szárnya, szárnya a madárnak,
Nincsen párja a cigándi lánynak.
Tele van a, tele van a szája édes csókkal,
Zsebkendője csörgős mogyoróval.”

Amit ma tudunk: miért jó, ha a házasulandó lányok sok mogyorót esznek? Magas fehérje- és rosttartalma mellett, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, tiamin, B6 vitamin, E vitamin és folsav tartalma jelentős. Kismamáknak tehát különösen ajánlott a fogyasztása. A benne található telítetlen zsírsavak javítják a vérkeringést és védik a szívet.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top