Erdély – Meghalt Jakobovits Miklós nagyváradi festőművész

2012. december 17., 13:40

 

 

 

 

 

Nagyváradon elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész – tájékoztatta az MTI-t a művész özvegye.

Jakobovits Mihály díszletfestő és Jakobovits Margit házasságából született örmény katolikus családban. A marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolában érettségizett (1954), majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán mint Kádár Tibor és Miklóssy Gábor tanítványa szerzett diplomát (1959). A nagyváradi Állami Színház magyar tagozatának díszlettervezőjeként működött (1961–63), majd középiskolában tanított rajzot. 1965-től a nagyváradi Körös-vidéki Múzeum képzőművészeti részlegének munkatársa lett. Tevékeny részt vállalt a város művészeti életének irányításában, a Romániai Képzőművészek Szövetsége nagyváradi fiókjának titkára volt. Rendszeresen jelentkezett a megyei, az országos tárlatokon és külföldi csoportkiállításokon; 1981-ben egyéni kiállítása volt Utrechtben. Festészete az expresszionizmus és szürrealizmus forrásvidékeinek stílusjegyeit mutatja, az emberi lélek lenyomatai tárulnak elénk festményein.

A nagyváradi Körös-vidéki Múzeum főmuzeológusaként (1985-1997) jelentősen hozzájárult a gyűjtemények gyarapításához. Sasianu Alexandruval létrehozta a nagyváradi Egyházművészeti Barokk Képtárat. Az Ady Endre Sajtókollégiumon művészettörténetet tanított, a nagyváradi Ady Társaság és a Keresztény Kutató Központ alapító tagja, ez utóbbinak művészeti igazgatója is volt. Művészeti tárgyú írásai a Fáklya, az Utunk, A Hét, a Korunk hasábjain, stb. jelentek meg, majd önálló kötetekben.

Jakobovits Miklóst életének 77. évében, hosszan tartó súlyos betegség után vasárnap este érte a halál.


Jakobovits Miklóst 2003-ban a magyar kulturális tárca Munkácsy-díjjal tüntette ki, 2010-ben a román kulturális minisztérium életműdíját, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át.

Jakobovits Miklós temetési szertartása szerdán, december 19-én 14 órakor (közép-európai idő szerint 13 órakor) kezdődik Nagyváradon a Rulikowski temető Steinberg-kápolnájában.

 

Nyugodjék békében!

MTI/magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top