Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Emberhez méltó körülmények- Mentálisan sérültek számára avattak lakásotthonokat Berzencén

Emberhez méltó körülmények- Mentálisan sérültek számára avattak lakásotthonokat Berzencén

Az eddig egy kastélyépületben elhelyezett, mentálisan sérült ellátottaknak épültek új lakásotthonok a Somogy megyei Berzencén, ahol a Dunántúlon elsőként teremtették meg a támogatott lakhatási szolgáltatásra való áttérés feltételeit.

A kiváltásra kerülő kastély.
A kiváltásra kerülő kastély.

Az egyik 12 ágyas családias otthon csütörtöki avatásán Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a szociális törvény 1993-as életbe lépése óta még nem volt olyan stratégai szintű változás a mentálisan sérültek ellátásában, mint a mostani. A kormány által 2011-ben hozott döntés értelmében több tízezer pszichiátriai beteg a bentlakásos intézményekből az igényeikre alapozott, jobb életminőséget garantáló, támogatott lakhatási szolgáltatást biztosító családias lakásotthonokba költözhet.
Országszerte hat intézmény 660 lakója számára indult kísérletként a program, amelynek tapasztalatai alapján a következő körben további négyezer ellátottnak kívánnak élhetőbb körülményeket biztosítani – jelezte az államtitkár.
Hangsúlyozta, hogy ez az új ellátási forma nemcsak a szociális szakma, de az egész társadalom számára jelentős lépésnek számít, és szükség volt arra a befogadó légkörre is, ami Berzencén a kezdetektől jellemző volt. Az új ellátási forma hatalmas változás azok számára is, akik ebben a szférában dolgozva eddig csak az intézményi kereteket ismerték, de “szakítani kellett a dogmákkal” – jegyezte meg.
Czibere Károly elmondta: a következő években 17-18 ezer, intézményben lakó pszichiátriai ellátott számára szeretnék megadni a lehetőséget arra, hogy minél hamarabb igénybe vehessék a támogatott lakhatási formát. Változik jövőre a közösségi pszichiátriai szolgáltatók finanszírozása is azzal, hogy az eddiginél kiszámíthatóbb normatív alapú finanszírozásban részesülnek majd.
Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az állami intézményrendszer “lebontására” a következő körben 36 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. Kitért arra is, hogy Somogy megyében az elmúlt három évben 3,5 milliárd forint uniós forrást használhattak fel gyermekvédelmi és szociális célokra, így az ellátóhelyek 75-80 százaléka már megújulhatott.

Balra Szőke József igazgató (Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon, Berzence), középen Szászfalvi László országgyűlési képviselő (KDNP), jobbra Bátori Zsolt főigazgató (SZGYF) a lakók társaságában. (fotó:Somogy Megyei Kormányhivatal archívum )
Balra Szőke József igazgató (Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon, Berzence), középen Szászfalvi László országgyűlési képviselő (KDNP), jobbra Bátori Zsolt főigazgató (SZGYF) a lakók társaságában. (fotó:Somogy Megyei Kormányhivatal archívum )

Szászfalvi László, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője többek között azt hangsúlyozta, hogy a Berzencén egymilliárd forintból megvalósított, az egykori Festetics-kastélyt új lakásotthonokkal kiváltó program rendkívül jelentős lépés egy olyan régióban, amely a hátrányos helyzetű térségek közé tartozik.
A rendezvény kapcsán kiadott sajtóközleményből kiderül: Berzencén 58 éven át működött szociális otthonként az egykori kastély, ami mostanáig 120 ellátottnak volt az otthona.
A teljes egészében európai uniós finanszírozású program keretében a Dunántúlon elsőként teremtették meg kilenc családi ház és egy apartmanház felépítésével a támogatott lakhatási szolgáltatás feltételeit. Ennek lényege, hogy a lakók maguk döntik el kivel és hol szeretnének élni, szociális szakemberek folyamatos segítő támogatásával – cselekvőképességük mértékéig – önállóan dönthetnek további életvitelükről.

Címlapfotó: Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

One thought on “Emberhez méltó körülmények- Mentálisan sérültek számára avattak lakásotthonokat Berzencén

  1. Üdv
    Közép súlyos 12 eves kisfiam részére érdeklődnek felvétel után , átmeneti állapot 6-12 hónap lenne a bentlakas., külföldi munka reményében . Betegsége Prader Willi szindróma ( állandó eves kényszer ) enyhe autistrikus jellegű , 24 órás felügyeletes, szökésre hajlamos és nem talál vissza.
    Mennyi lenne a havi költsége , milyen időközönként lehet hetvegere elhozni?
    Köszönöm megtisztelő válaszukat
    Luczo Krisztina

Minden vélemény számít!

Top