Előkerült Szent Vid kápolnája Esztergomban

2013. október 15., 10:14

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyár folyamán 3 hetes feltárás folyt az Esztergomi Vár északi lejtőjén. A rendkívül meredek, többször leomlott hegyoldal a középkori városrész maradványain túl Szent Vid kápolnáját rejtette. Az ásatásokról Major Balázs a PPKE BTK Régészeti Tanszékének vezetője számolt be a szombaton, egy régészeti konferencián.

szent_vid 1
Elmondása szerint a területen már a ’80-as években végzett feltárást Dr. Horváth István a Balassa Múzeum akkori igazgatója, ám forráshiány miatt kénytelen volt a munkát abbahagyni. A talált leleteket elzárta, visszatemette. Idén nyáron a PPKE BTK régészeti tanszékének vezetője és diákjai fogtak hozzá a nyugati vároldal megtisztításához, szondázásához, és részleges feltárásához. A három hétig tartó művelet során a „Macskalépcső” melletti részen a XIV. századi falmaradványokat, freskó darabokat találtak, amelyeket Szent Vid kápolnájának gondolnak. A freskók azonosságot mutatnak a várkápolnában találhatókkal, sőt egy időben is készülhettek. Az egykori oklevelek bazilikaként említik az épületet.  A leltek alapján egy kéthajós, 6 méter belmagasságú templomot rejt a föld, amelynek egy része még az 1595-es ostrom előtt a mélybe zuhant. A korabeli Esztergomnak ez a része csupán egyetlen metszeten található meg, amely 1595-ben készült. A metszet is alátámasztja, amit a régészek feltételeztek, azt, hogy a Várhegy északi és nyugati oldala is sűrűn beépített volt, a templom mellett számos lakóház is állt a területen, a mostani „Macskalépcső” mellett pedig létezett egy másik is.

szent_vid 3
A kutatást nehezítette a maradványok erősen sérült volta, amelyek többek között a török itt tartózkodása, majd kiűzése során, valamint a Bazilika építése alatt keletkeztek, de a terület feltárásánál további gondot jelentett a leletekre hordott, építési törmelékkel és egyéb szeméttel szennyezett jelentős mennyiségű föld is.
A tervek szerint a feltárás a jövő nyáron folytatódik tovább.

 

(Esztergom.hu)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*

Scroll To Top