Eljött az átültetés ideje

2015. február 23., 08:07

A szobanövények barátságossá teszik otthonunkat, az élő dekoráció azonban sok törődés, fáradozás nélkül nem a szoba dísze. A rendszeres öntözés mellett észrevehetően sínylődnek a virágok a kinőtt cserepekben, tápanyagban szegény földjükben.

A víz, a levegő és a páratartalom, a hőmérséklet és a fény biztosítása mellett tél végén eljött az ideje az átültetésnek. A megfelelő táptalaj kiválasztása az egyik legkényesebb feladat. Tévedés azt gondolni, hogy a növények bármilyen földben jól megélnek. A helytelenül kiválasztott talajon a tápoldatozás sem segít.

A növény a földet hamar elhasználja, a cserép szűkké válik. A természet ébredezése idején, a növénytípusnak megfelelő földkeverékbe és edénybe való átültetés teremti meg az erőteljes fejlődés feltételét.

szobanoveny 1

Az edény legyen nagyobb, anyagát tekintve legjobb a hagyományos cserép, amelyben nem fulladozik növényünk. A jó virágföld laza és légáteresztő, amely a gyökérzetet levegőhöz juttatja. Biztosítja a növekedést, víztartó, nem szárad ki könnyen és a tápanyagokat eljuttatja a növénynek. Ugyanakkor a jó virágföld stabil szerkezetű, biztos támaszt nyújt, a tápanyagokat megköti, így biztosítja, hogy az bármikor a növény rendelkezésére álljon. Ha a virágföld agyagos összetapadt, növényünk nem fog szépen fejlődni. Szobanövényeink szárrendszere, levélzete, virágképletei, termései többnyire jelentős tömeget képeznek és a laza talajból könnyen kidőlnek, ami a növény elpusztulásához vezethet.

Növényeink pH igénye, tápanyagszükséglete, a talaj szerkezeti igényei eltérőek. A kertből, szabadból származó föld egyáltalán nem alkalmas a növények nevelésére, mert gyom magvakat, megbújó kártevőket és olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek a szobában életre kelnek és növényeinkben kárt okoznak.

szobanoveny 2

A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, és lúgos kémhatásúak. Közismert a virágföldek “A” “B” és “C” típusonként történő osztályozása. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik típust válasszuk, mindössze azt kell végiggondolni, kedvencünk honnan származik.

“A” típusú virágföld

A savanyú termesztő közeg jellemző összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok. Ezt a típusföldet a nem mészigényes növénykultúrák neveléséhez használhatjuk. Legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy azok a növények tartoznak ehhez a típushoz, melyek eredeti élőhelyük szerint erdőben, erdős helyen élnek, akár talajon, akár a fákon.

“B” típusú virágföld

A semleges termesztő közeg jellemző összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok. Magas szerves anyag, és makro elem tartalma a mérsékelt vagy közepes mészigényű növénykultúrák termesztéséhez, neveléséhez ideális.

“C” típusú virágföld

A lúgos termesztő közeg jellemző összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkő őrlemény. Felhasználható semleges és enyhén lúgos, mészigényes növények neveléséhez, tartásához.

A növények megfelelő táptalajának kiválasztásához az alábbi táblázat lehet segítségünkre:

viragfoldÁbra: Szépzöld

A cserepes növények meghálálják a gondoskodást. Üde zöld levelükkel, virágukkal barátságossá, elevenné teszik otthonunkat.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top