ÉLETVEZETÉSÜNK ELSŐDLEGESSÉGEI

2018. augusztus 18., 16:22

Mottó:”Learn from Wisdom”..
/tanulj a bölcstől/../W.Shakespeare/

ÉLETKÖVEINKRE VIGYÁZZUNK: CSALÁDUNK, TÁRSUNK, GYERMEKEINK, EGÉSZSÉGÜNK….

Egy filozófia professzor kiállt az osztály elé.

Amikor elkezdődött az óra, minden kommentár nélkül elővett egy üres befőttes üveget és megtöltötte 4-5 cm-es KÖVEKKEL. Majd megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg. A diákok egyetértettek, hogy igen.

A professzor ekkor elővett egy doboz KAVICSOT és beleöntötte az üvegbe.Enyhén megrázta az üveget, és a kavicsok kitöltötték a nagyobb kövek közötti réseket.

Újra megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg.

Egyetértettek, hogy igen.

A professzor ekkor elővett egy doboz HOMOKOT és beletöltötte az üvegbe. A homok természetesen kitöltötte a maradék helyet is. Megint megkérdezte a diákokat, hogy megtelt- e az üveg. A diákok egyhangúan igennel válaszoltak.

A professzor ekkor elővett két doboz sört az asztal alól és beleöntötte az üvegbe, kitöltve a homokszemek közötti réseket is.

A diákok nevettek.

Most – mondta a professzor -, lássák be a következőt. Ez az üveg az Önök élete. A nagyobb KÖVEK a fontos dolgok; a család, a társ, az egészségünk, a gyerekeink- olyan dolgok, melyek, ha minden más el is veszik, még kitöltik az életünket.

A KAVICSOK a többi dolog, ami számít-, mint pl. a munkájuk, a házuk, a kocsijuk.

A HOMOK minden más. Az apróságok.

Ha először a homokot töltik az üvegbe, folytatta, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez igaz az életre is. Ha minden energiájukat az apróságokba fektetik, soha nem marad hely az igazán fontos dolgoknak.

Figyeljenek oda a boldogságukhoz fontos dolgokra. Játsszanak gyermekeikkel. Figyeljenek oda az egészségükre. Vigyék el táncolni párjukat. Mindig lesz majd idő dolgozni, lakást takarítani, vendégeket hívni.

A köveket rendezzék először- tehát amik a legfontosabbak.
Állítsák fel a sorrendet. A többi csak homok.

Az egyik diák felemelte a kezét és megkérdezte, hogy mit reprezentál a sör. A professzor elmosolyodott. Örülök, hogy megkérdezte. Ezzel csak azt akartam volna jelezni, hogy mindegy mennyire tűnik telinek az életünk, két sörnek mindig marad benne hely.

ÉLETKÖVEINKRE VIGYÁZZUNK: CSALÁDUNK, TÁRSUNK, GYERMEKEINK, EGÉSZSÉGÜNK….

Szelekovszky Ernő

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top