Életünk egy hatalmas sakkjátszma

2013. november 20., 06:30

Sorsunk alakulása hasonlít a sakkhoz. A játék főszereplőjeként (királyként) mindannyiunknak van egy családot megtestesítő háttérországa (királynő, huszár, futó, bástya) és persze gyalogsága (rokonok, barátok, ismerősök). Az elején (gyermekkor) még csak a kereteinkkel, vagyis a szabályokkal (törvények, hagyományok, szokások stb.) ismerkedünk.

Felnőtté válásunkig (neveltetésünk, műveltségünk, és az adottságaink hatására) fokozatosan alakul ki bennünk az a stratégia, amellyel a játékot egyszer csak elkezdjük.
Kezdetekben minden egyes lépésünkkel (döntés) új helyzetet teremtünk, az új helyzet új irányokat, azok pedig újabb lehetőségeket.
Bár a legtöbb esetben számos lépés közül választhatunk (szabad akarat), nem szabad elfelejtenünk, hogy a továbbiakban választható lépéseink számát a korábbi döntéseinkkel mi magunk korlátozzuk.

sakk 1

 

A hasonlatból jól érzékelhető, hogy a szabad akaratnak bizony vannak határai. Ha a múlt döntései befolyásolják a jövő lehetőségeit, akkor a szabad akarat mozgástere folyamatosan szűkül, a kevesebb választási lehetőség miatt pedig egyre inkább kiszámíthatóvá válik.

Gondolj csak bele! A “játszmát” most kezdő 20 éves lényegesebben több “lépés” közül választhat, mint a 30, 40, 60 vagy akár a 80 éves társa. Arról nem is beszélve, hogy a szabad akarat csupán egy döntés. Egy adott pillanatban hozott választás, amit egyébként többek között négy dolog befolyásol: az adottságok, a neveltetés, a műveltség és a tapasztalat. E négy dologból, de már az adottságaid ismeretéből is kikövetkeztethető a “szabad akaratod” végeredménye.

Való igaz, hogy a saját kereteiden belül a szabad akaratoddal számos dolgot befolyásolhatsz, a keretek azonban igen szűkre szabottak, amelyből nemigen lehet kitörni.

(asztropatika)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top