Élet születik otthon

2013. december 12., 06:30

A XIX. században a nők otthonaikban adtak életet gyermekeiknek. Később az otthoni szülést nem ajánlották. Meggyőződéssel állítják sokan még ma is, hogy az űjszülött és édesanyja a nagy esemény után nem boldogulnak otthon. A lakás nem tiszta, nincsenek megteremtve a higiénés feltételek, stb.

Vegyük először a sokat hangoztatott higiénés feltételeket. Aki járt már kórházban, az tudja, tisztaságról nyomokban sem beszélhetünk. Nem érdemes részletezni, milyen körülmények között kell világra jönni a babának. A kismamák tisztálkodásához rendelkezésre álló mellékhelyiségekről nem beszélve. A kórtermekben pormacskák szaladgálnak az ágyak alatt, az ajtók, ablakok kilincse ki tudja mikor látott utoljára tisztító- és fertőtlenítőszert. Igényes, alapos takarítás nincs, pedig ez elsősorban nem pénz kérdése.

baba 2

Drága a kórházi ellátás, mégis napokat vesztegelnek kórházban az anyák kisbabájukkal. Ez a bejáratott módja a szülésnek. Sokan érzik kiszolgáltatottnak magukat a kórházi ágyhoz kötve, pedig legszívesebben szülés után, pár óra elteltével hazatérnének.

Még nagyon kevesen élnek az otthonszülés lehetőségével, pedig az erre vonatkozó 2011-es rendeletet kimondja, hogy legálisan szülhetnek otthon a nők. Bizonyos feltételek megteremtésére természetesen ügyelni kell, az újszülött, és nem utolsósorban a kismama saját egészsége érdekében. A rendelet legfontosabb része, hogy egy 20 percen belül elérhető háttérkórházzal ebben az esetben is kapcsolatban kell állni, hiszen egy szülés során bármilyen előre nem várt esemény is történhet.

Az otthon nyugalma és a természetes, megszokott környezet segít a kismamának abban, hogy ne betegnek képzelje magát. A körülmények megteremtik a lehetőséget a gyors felépülésre.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top