December 21-e, a Kara-csun ünnep

2016. december 21., 17:50

December 21-én van az év leghosszabb éjszakája.
Kara-csun (Karácsony) a sötétség fordulása, a fény születése. A csun fordulást jelent: kara-csun, a sötétség fordulása, a legsötétebb éjszaka. kara-fekete, a “csun” értelmezését a keresztény világ álszemérmesen félre teszi.

Eredeti jelentése szerint, a “csunya” a női nemi szerv. Fennmaradt mondás szerint: “kilátszik a csunyája”. (Becézett formában ma is hasonlóképpen nevezzük.) Népmeséink hamisítatlanul őrzik a titkokat, ezt bizonyítja az egyik Mátyás király népmese, amelyben a lány félig felöltözve visz is , meg nem is ajándékot a királynak, Mátyás kérdésére pedig, hogy miért nem az alsó részét takarta el, azt feleli: “a melleimet magam nevelgettem, a csunyámat meg a jóisten adta”.

Jankovics Marcell - Magyar népmesék rajzfilm sorozat -: A királykisasszony jegyei

Jankovics Marcell – Magyar népmesék rajzfilm sorozat – A királykisasszony jegyei

A “csunya” azon szavaink közé tartozik, amit a kereszténység ferdített el, és a nő legszentebb részét negatív értelemben kezdte el használni. Így lettek a szerintük nem illőből, “csúnya” szavak és beszéd. A Karacsuny eredeti értelmezés szerint a Fekete Asszony. A sötétség megszüli a fényt és évről-évre újra és újra teremt. Éppen úgy, ahogy minden más, minden anyagi forma is az asszonytól, a nőtől születik.

A fény és sötétség, mint két ellentét értelmezése nem zárja ki egymást. Éppen ellenkezőleg, a kara-csuny abszolút erősítésről szól, hiszen minden születéskor fordul egyet a világ kereke.

Fehérholló Őskü

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top