Csuklás nélkül

2015. június 16., 11:37

Az étkezések kellemetlen velejárója lehet a csuklás. Szégyenkezünk, de valójában nem tehetünk róla.

A csuklás a rekeszizom akaratlan görcse, amely során gyors belégzés jön létre. A levegő a tüdőbe szívódik a reflexesen záródó hangrésen keresztül, ez okozza ezt a különös hangjelenséget. Csukott szájjal azonban javítható némiképpen az “illetlen viselkedés”.

A csuklás kellemetlen, és a szervezet számára sem hasznos jelenség. Bár rendszerint jóindulatú és magától megáll, de ha órákig-napokig tart, sőt fokozódik is, akár komolyabb kiváltó ok is lehet a háttérben. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Amennyiben a csuklás perceken, órákon belül vagy különféle házi módszerekkel magától megszűnik, akkor átmeneti, betegség nélkül jelentkező zavarról van szó. Ha azonban makacs és gyakran visszatér, több órán, esetleg napon keresztül tart, nem hagyja a beteget aludni, kivizsgálásra van szükség.

A jóindulatú, magától szűnő csuklás oka lehet a gyomor feszülése (szénsavas italok, levegőnyelés, túl nagy mennyiségű étel fogyasztása), hirtelen hőmérséklet változás (forró és hideg folyadékok, hideg izgalom, zuhany), alkoholfogyasztás, izgalom, stressz, nevetés.

Mit tehetünk ellene? Amit tudományosan is igazoltak, hogy a magasabb vér–szén-dioxid-érték gátolja a rekesz aktivitását, ezért jó lehet, ha néhány légzési ciklust kihagyunk, és a levegőt benntartjuk, vagy papírzacskóba lélegezünk. A rekeszizom mellett futó ideg ingerlését kísérelhetjük meg gyors vízivással, száraz kenyér vagy jégdarab lenyelésével. Hatékony lehet a rekeszizom ingerlése a térdek mellkashoz szorításával. A megijesztés a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top