Boldogasszony ősvallásunk istenasszonya – Könyvajánló

2015. május 6., 09:33

Kálmány Lajos: Magyar hitvilág című könyvében a szerző a szétszórtan megjelent, szinte hozzáférhetetlen mitológiai és folklorisztikai írásait tartalmazza.

Az olvasó a dolgozatok időrendjében követheti nyomon a tudós papnak a magyar hitvilágról alkotott, folyton gazdagodó képét. Kálmány Lajos kiváló néprajztudós, katolikus pap a rendkívül jelentős gyűjtő és rendszerező munkáját a XIX – XX. század fordulóján végezte. Főként Szegednek és környékének a szokásaival, hagyományaival és hitvilágával foglalkozott.

konyvajanlo

Ez a tanulmány gyűjtemény egy különleges kincs, mert az általa összegyűjtött szokások, mesék és történetek jelentős része ma már sajnos nem lelhető fel. Az olvasó a dolgozatok időrendjében követheti nyomon a tudós papnak a magyar hitvilágról alkotott, folyton gazdagodó képét.

Ízelítő a könyvben szereplő tanulmányokból: – Boldogasszony ősvallásunk istenasszonya. – Magyar vízözön mondák. – Összeférhetetlen táltosainkról. – Holdisten Gyógyító Boldogasszony. – Paradicsomból való kiűzetés. – Lófejen való esketés. – Világunk alakulásai nyelvhagyományainkba.

A könyv a Püski Kiadó és Könyvesházban beszerezhető.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top