Birs, a szezon gyümölcse

2014. október 19., 10:20

Nagyanyáink kiskertjének kedvelt gyümölcsfáját a mai divatkertek könyörtelenül eltörölték a föld színéről. A molyhos héjú, élénksárga színű, illatos, fanyar gyümölcs termesztése ma méltatlanul háttérbe szorult, a rohanó háziasszonyok legfeljebb kompótként vagy birsalmasajtként ismerik.

Az édes szájú, déli gyümölcs különlegességeken felnevelkedett generáció a birset nem szereti a munkaigényes, birsből készült ételeket néhány fogásként legfeljebb megtűri. A gyümölcs különleges íze és jótékony hatása lassan végleg feledésbe merül. Bár őseink még nem voltak tisztában a gyümölcs összetevőivel, gyógynövényként mindenféle nyavalyára használták.

A birs jól lebomló szénhidrátokat, valamint A-, B3-, B6-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Emellett köztudottan magas a pektintartalma. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére. Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Régóta alkalmazzák szemgyulladás, repedezett bőr, mellbimbógyulladás, égési sebek, aranyeres csomók, fagyás, skorbut, vérzékenység, reuma, női görcsök ellen. Alkalmas a torokfájásnak, a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek csillapítására is. Eleink a birs magvainak nyákká főzött levét tartották a leghatékonyabbnak. Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében.

A birs nyersen nem fogyasztható, konyhatechnológiai eljárásokkal azonban számos különlegesség készülhet belőle. Íme három ötlet a vasárnapi ebéd elkészítéséhez.

birs

Birssel készült sültek

A mai divatos ételkülönlegességek távoli tájakról hozzánk került gyümölcsök felhasználásával készülnek, pedig a hazai tájakon termett birs felülmúlja a legpuccosabb gyümölcsök aromáját. A hagyományos magyar konyha receptje szerint a sültek elengedhetetlen alapfűszerei, a só, bors és a fokhagyma jól megfér a tepsiben szétterített birs szeletekkel.

Hagyományos desszert: a birsalmasajt

A birsalmasajt készítése sem jelent problémát a legkorszerűbb konyhatechnikai eszközöket felhasználó háziasszonyok körében. Az alaposan megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt ujjnyi vízzel érdemes főzni, aztán a turmixgép pár perc alatt befejezi a munkát. A pép édesítése és a forma kiválasztása ízlés kérdése. (Általában 1 liter péphez 80 dkg cukrot kell adni.)

Birs: a vajas sütemények tölteléke

Vajastészta kiváló tölteléke a birspüré. A fenti módszerrel elkészített péppel töltsük meg a kockákra vágott tésztát, éppen úgy, mintha más lekvárral töltenénk meg. Hajtsuk ketté, és amikor megsült, hintsük meg porcukorral.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top