Az út ide vezet

2015. április 28., 10:11

A ház bejáratához vezető út kialakítása több, mint esztétikai kérdés. A rendezetlen bejárat nem egy meghitt otthon lakóinak harmóniájáról árulkodik, és feltételezhetően nekik sem esik jól naponta ide belépni.

Az első benyomás már a kapuban eldől, és nem mindegy, milyen út fogadja azt, aki átlép rajta. A kép, ami elénk tárul, lehet taszító, de lehet hívogató, csalogató, ahonnan senki nem szeretne jó ideig távozni. Emellett a tisztaság érzése sem elhanyagolható, hiszen az sem mindegy, hogy naponta sáros lábbal kell-e az előszobába lépni, vagy sem. A ház stílusához és lakóinak ízléséhez igazodva, ma már számos masszív és dekoratív építőanyag között lehet válogatni.

ut 2

Néhány évvel ezelőtt az egységes kerti burkolat teremtette meg a harmóniát, ma viszont többféle stílus töri meg az egyhangúságot.  A dús növényzet, sok virág közé leginkább természetes építési anyagok illenek, például homok, kavics, fa, vagy természetes hatású díszkő. A ridegen elegáns, füves, néhány örökzölddel, cserépben nevelt növénnyel díszített kerthez a betonozott járdák, kövek, járólapok valók.

ut 5

ut 4

Az út, a térrendezést tekintve, a bejáratig legjobb, ha egyenes és nagyon szilárd burkolatú. Az itt élők minden bizonnyal, a hagyományokat követve, céltudatos, gazdaságos és nem utolsó sorban határozott elképzeléseket követnek. Az esztétikai szempontból kifogástalan, ma divatos ívelt, kanyargós, vagy cikkcakkban kirakott bejárati utak némi kilengésről árulkodnak, ahol a betérőnek ösztönösen keresgélni kell a legrövidebb, célhoz vezető egyenest. A kis íveket, kanyarokat inkább a kert hangulatos kis szegleteihez érdemes építeni, ahol pihenés közben gondolataink is szabadon kanyaroghatnak.

ut  7

A bejárat kialakításánál a legfontosabb szempont a biztonságos közlekedés és az út élettartama. Emellett nem elég szépen kialakítani a bejutást, gondoskodni kell a karbantartásról is.

ut 1

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top