Az új esztendőnek utat kell engedni

2014. december 27., 11:09

Közeledik az óév harsány, csillogó napja. Petárdák robbannak, pezsgős üvegek pukkannak, papírtrombiták harsognak. Csillogó ruhákba öltözünk, merész sminket használunk.

Ősi hitvilágunk szerint az új esztendő a téli napfordulóval már kezdetét vette, korunkban december 31-e, az óév utolsó napja I. Szent Szilveszter pápa nevéhez kötődik.

Valamikor úgy tartották, az új esztendőnek utat kell engedni, ehhez a rossz erőktől meg kell szabadulni. A zajkeltés célja tehát az ártó, rontó erők távol tartása. Ehhez a ház körül megtalálható mindenféle ijesztő eszköz, a duda, csengő, kolomp alkalmas volt. Nem is olyan régen, fiatal legények ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig az utcákon, biztosítva a Föld és az Ég között az egyensúly helyreállítását. Az arc festése nem a tökéletlenség elfedésére szolgált, hanem a gonosz elriasztására.

Napjainkban a tartalom szinte teljesen elvesztette jelentőségét, a forma azonban fennmaradt. A kultúra és a szépség ideájának legújabb kori megfogalmazása szerint Szilveszterhez csillogás és mulatság tartozik, mindazzal a divat- és szokásrendszerrel, amelyet korunk a mai értelemben szépnek talál.

Szilveszterkor bátran használjunk merészebb színeket, mint más napokon. Füstös kék, lila, arany, ezüst és mindenféle minta, a merészebbeknek glitter, csillámok és műszempilla is megengedett. A hangsúly a szemünkre esik, ezért a száj kevésbé hangsúlyos.

A szolidabb megjelenéshez ajánljuk a hat lépésből álló egyszerűbb szem sminkelési technikát.

szilveszter

1. Válasszuk ki a legvilágosabb árnyalatot, felső szemhéjunk színezéséhez.

2. A sötétebb árnyalattal húzzuk végig az ecsetet a szemhéj hajlatában és a szemünk külső sarka felé. A saroknál kövessük az alsó szemhéj vonalát. Dolgozzuk jól össze az árnyalatokat.

3. “Füstös” hatás eléréséhez grafit színnel dolgozzunk. A szem sarkából vigyünk fel egy keveset a felső szemhéj harmadáig, majd dolgozzuk jól össze.

4. Következik a szem kontúrjának megrajzolása. (Szemhéjtussal tartósabb eredményt érünk el.) Ennél a lépésnél mindössze a szemhéjak ívét kell követnünk, az alsó szemhéj ívének meghosszabbításával.

5. Minél nagyobbra hosszabbítjuk az íveket, annál hatalmasabbra nő tekintetünk.

6. Szempillaspirállal kifestjük pilláinkat. (Az alsókról se feledkezzünk meg.)

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top