Az ősi hun konyhaművészet

2014. május 2., 11:43

A magyar-hun-szkíta konyhaművészet gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. A  fűszerezés minden esetben a harmónia, az egyensúly visszaállítását, a gyógyítást is szolgálja, ha máshol nem is, akkor az emésztőrendszerben.

Minden ősi fűszerünk egyben gyógynövény is, ízük harmóniája egyidejűleg szolgál testi, érzelmi, gondolati egyensúlyunk megtalálásához. Jól tudták ezt őseink, a magyar konyha egyedülálló, utánozhatatlan fűszerezésének titka ebben az ősi tudásban gyökerezik. A világ minden táján ízletesnek tartott magyar ételekben a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmónia jelenik meg, melyből egyik íz sem „lóg ki”, nem válik dominánssá, s éppen ettől élvezetes (pl. gondoljuk az igazi házi húsleves ízeire). Egyedülálló étel specialitásaink elkészítésének módja is.

Ételeik ízesítéséhez a hunok előszeretettel használtak például tárkonyt, csombort, kakukkfüvet, fokhagymát, rozmaringot, zsályát, valamint gyümölcsöket és virágokat (ibolya, körömvirág, rózsaszirom).

A legkülönlegesebb ételeink egyetlen edényben készülnek, és ezek mindig leves, szaftos fogások. A világszerte ismert gulyás mellett (Pl. babgulyás, palócleves, stb.) számos fogás önmagában megállja a helyét, ami annyit jelent, hogy a tartalmas, tápláló étel mellett nem fér meg több fogás.

hun

Ma nagyon sokféle félkész termékből lehet pár perc alatt elkészíteni az ebédet. A mai, állandó időzavarral küzdő társadalomban természetessé vált, hogy hőkezelt, fagyasztott, szárított élelmiszer alapanyagok állnak rendelkezésre az ételféleségek előállításához. A technológia nem újdonság.

Az ősmagyarok, a nyugati barbárokat több ezer évvel megelőzve, ismerték és alkalmazták a szárított hús és tejpor készítését. Így egy ősmagyar lovas bőrzsákjában például több liter levesnek vagy tejnek megfelelő élelmet vihetett magával. Ezen kívül alkalmazták az aszalást és a füstölést is.

A tej savanyításával nyert kötő-, sűrítő- vagy éppen alapanyagok közül is a magyar tejföl és túró nem csupán számos ételünk nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyetlen más világkonyhában nem használatos (általában tejszínt használnak). Kovászos uborkát sem ehetünk máshol, csak itt a Kárpát-medencében.

Az ősi települések körül gabonaféléket termesztettek, árpát, kölest, vagy éppen búzát.  Nokedli szaggatás közben, az már nem is igen jut eszünkbe, hogy az egyik legrégebbi tészta félénket készítjük, ugyanis őseink jól ismerték a galuskát és a csipetkét.

A magyar konyhában mai napig fontos étel alapanyag a vöröshagyma, káposzta. Számos specialitás készül belőle, gondoljunk csak például arra, hányféle ebéd előállításának nélkülözhetetlen alapanyaga a vöröshagyma.

A kellemes tavaszi idő beköszöntével elérkezett a bográcsban készült ételek  szezonja. Miért olyan különlegesek a szabad tűzön, fémedényekben készült ételek? Mert ősi tudás szerint, egyedülálló technológiával, és természetesen sok sok szer-etettel készülnek.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top