Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Az idő múlása lábunkon is kimutatható

Az idő múlása lábunkon is kimutatható

Az öregedés jelei közül leginkább az arcunkon megjelenő ráncok miatt aggódunk, mintha más problémával nem is kellene szembenézni. Márpedig fejünk búbjától egészen a lábujjunk végéig tapasztalhatók kellemetlen tünetek. Szó szerint. Kutatások bizonyítják, hogy a 60 év feletti korosztály 80 százaléka valamilyen lábbal kapcsolatos problémával küzd. Az elváltozások folyamata fiatal korban kezdődik, ám a legtöbb emberben az aggodalmat mégis legfeljebb a szem környékén kialakult első szarkalábak váltják ki.

lab 2

Lúdtalp kialakulása

Az elváltozások egyik szembetűnő jele talpunk boltívének csökkenése. Később lábfejünk megnyúlik, kiszélesedik és egyszer azt vesszük észre, hogy egy-két számmal nagyobb cipőt kell vásárolnunk.

Anthony Redmond, a Leeds Intézet reumás és mozgásszervi kutató orvosa szerint a talp boltívének csökkenése többek közt érszűkület miatt alakul ki. A lúdtalp kialakulása azonban nem felétlenül az öregedés miatt alakul ki. Kockázata ugyan idősebb korban nő, ám a tinédzserek nagy része is lúdtalpas. Az izmok és ínszalagok, amelyek a csontok közötti kapcsolatot teremtik meg, minden lépésnél fájnak. Az ízületi fájdalmak kialakulásáért nagyrészt a lúdtalp a felelős.

Ortopéd szakorvos által javasolt talpbetéttel stabilizálható a láb helyes tartása és megakadályozható a boltív összeomlása.

lab 5

Kérges sarok

A kor előrehaladtával a bőr kiszárad, veszít rugalmasságából. Az elváltozást azonban nem elegendő az arcbőr ápolásával befejezettnek tekinteni.
Sajjad Rajpar birminghami bőrgyógyász felhívta a figyelmet arra, hogy a végtagokban jóval kevesebb zsírtermelő mirigyünk van, amelyek hatékonysága a kor előre haladtával még ráadásul csökken is. A megkérgesedett, repedt sarok a kellemetlen esztétikai megjelenésen túl fájdalommal és számos fertőzés kockázatával jár.

Hidratáló, lábápoló krémekkel sokat tehetünk lábunk fiatalságának megőrzéséért.

lab 7

Kibicsakló boka

A bokában lévő receptorok, az úgynevezett proprioceptorok küldik agyunkba az egyensúly megtartásáról szóló üzenetet. Az idő múlásával azonban, sajnos a receptorok egyre veszítenek ingerület vezetésük hatékonyságából. A nők 50-55 év körül kezdik magukon észrevenni, hogy a magas sarkú cipők nem biztonságosak. Az agy azt az információt kapja, hogy “valahol a levegőben jársz”.

A balesetek ösztönös elkerülésére laposabb sarkú cipőt választunk. Kutatók szerint érdemes naponta egyensúly fejlesztő gyakorlatot végezni: fogmosás közben álljunk egy lábon és ismételjük meg ugyanezt a mozgás – kombinációt csukott szemmel.

lab 3
Megvastagodott köröm

A kor előre haladtával körmünk lassabban nő, ugyanakkor vastagabbá válik. Fiatal korban sokan takargatják az
onychogryphosis kellemetlen tüneteit, pedig a bevágott, megemelkedett körömlemez esetenként fájdalommal is jár. Körmünk leginkább a kényelmetlen cipő használata ellen védekezik, a gombás fertőzések ezzel pedig könnyen terjednek.

A megvastagodott köröm kezeléséhez érdemes pedikűrös szakember segítségét kérni. Néhány hét alatt a panaszok egyszerűen megszüntethetők.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top