Az idő múlása lábunkon is kimutatható

2014. január 14., 09:07

Az öregedés jelei közül leginkább az arcunkon megjelenő ráncok miatt aggódunk, mintha más problémával nem is kellene szembenézni. Márpedig fejünk búbjától egészen a lábujjunk végéig tapasztalhatók kellemetlen tünetek. Szó szerint. Kutatások bizonyítják, hogy a 60 év feletti korosztály 80 százaléka valamilyen lábbal kapcsolatos problémával küzd. Az elváltozások folyamata fiatal korban kezdődik, ám a legtöbb emberben az aggodalmat mégis legfeljebb a szem környékén kialakult első szarkalábak váltják ki.

lab 2

Lúdtalp kialakulása

Az elváltozások egyik szembetűnő jele talpunk boltívének csökkenése. Később lábfejünk megnyúlik, kiszélesedik és egyszer azt vesszük észre, hogy egy-két számmal nagyobb cipőt kell vásárolnunk.

Anthony Redmond, a Leeds Intézet reumás és mozgásszervi kutató orvosa szerint a talp boltívének csökkenése többek közt érszűkület miatt alakul ki. A lúdtalp kialakulása azonban nem felétlenül az öregedés miatt alakul ki. Kockázata ugyan idősebb korban nő, ám a tinédzserek nagy része is lúdtalpas. Az izmok és ínszalagok, amelyek a csontok közötti kapcsolatot teremtik meg, minden lépésnél fájnak. Az ízületi fájdalmak kialakulásáért nagyrészt a lúdtalp a felelős.

Ortopéd szakorvos által javasolt talpbetéttel stabilizálható a láb helyes tartása és megakadályozható a boltív összeomlása.

lab 5

Kérges sarok

A kor előrehaladtával a bőr kiszárad, veszít rugalmasságából. Az elváltozást azonban nem elegendő az arcbőr ápolásával befejezettnek tekinteni.
Sajjad Rajpar birminghami bőrgyógyász felhívta a figyelmet arra, hogy a végtagokban jóval kevesebb zsírtermelő mirigyünk van, amelyek hatékonysága a kor előre haladtával még ráadásul csökken is. A megkérgesedett, repedt sarok a kellemetlen esztétikai megjelenésen túl fájdalommal és számos fertőzés kockázatával jár.

Hidratáló, lábápoló krémekkel sokat tehetünk lábunk fiatalságának megőrzéséért.

lab 7

Kibicsakló boka

A bokában lévő receptorok, az úgynevezett proprioceptorok küldik agyunkba az egyensúly megtartásáról szóló üzenetet. Az idő múlásával azonban, sajnos a receptorok egyre veszítenek ingerület vezetésük hatékonyságából. A nők 50-55 év körül kezdik magukon észrevenni, hogy a magas sarkú cipők nem biztonságosak. Az agy azt az információt kapja, hogy “valahol a levegőben jársz”.

A balesetek ösztönös elkerülésére laposabb sarkú cipőt választunk. Kutatók szerint érdemes naponta egyensúly fejlesztő gyakorlatot végezni: fogmosás közben álljunk egy lábon és ismételjük meg ugyanezt a mozgás – kombinációt csukott szemmel.

lab 3
Megvastagodott köröm

A kor előre haladtával körmünk lassabban nő, ugyanakkor vastagabbá válik. Fiatal korban sokan takargatják az
onychogryphosis kellemetlen tüneteit, pedig a bevágott, megemelkedett körömlemez esetenként fájdalommal is jár. Körmünk leginkább a kényelmetlen cipő használata ellen védekezik, a gombás fertőzések ezzel pedig könnyen terjednek.

A megvastagodott köröm kezeléséhez érdemes pedikűrös szakember segítségét kérni. Néhány hét alatt a panaszok egyszerűen megszüntethetők.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top