Az emberek igenis megértik a kutyákat

2014. január 8., 09:54

A kutya az ember barátja, tartja a mondás. A barátok márpedig megértik egymást. Az állítást a legújabb kutatások is alátámasztják, ezek szerint, a házi kedvenc ugatásából sokféle következtetést lehet levonni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói szerint, a kutya ugatásának hossza és hangmagassága ugyanúgy érzelmi állapotot fejez ki, mint az emberi beszéd – olvasható a Daily Mail oldalán.

A tanulmány szerint az ugatás hossza és hangmagassága segíti a gazdákat eligazodni a kutyák világában. A rövid, magas hangú vakkantások pozitív lelkiállapotot jelentenek.

Dr. Faragó Tamás a következőket nyilatkozta: “az ember különösen jó képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy mások érzelmi állapotát felmérje, akár hang alapján is. Kíváncsiak voltunk, hogy az emberi sírás, nevetés ugyanazokat az érzelmi reakciókat váltja-e ki a kutyákból, vagyis, ugyanezek az akusztikai szabályok értelmezhetők-e a kutyák esetében.”

kutya 2 (2)
A vizsgálatok során, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hang hossza és magassága az, amely mind a kutya, mind pedig gazdája számára a kölcsönös megértést biztosítja. A kutatási eredmények alátámasztják a kutyatulajdonosok régi állítását, miszerint a házi kedvencek igenis elmondják, ha félnek, örülnek, vagy éppen szomorúak. Csak az ugatásukra kell figyelni, amely konkrét információt hordoz.magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*

Scroll To Top