Az élet íze

2015. február 4., 12:51

A kiadós, finom ételek fogyasztása élvezetet, elégedettséget, örömöt okoz. Ha szervezetünk hosszú ideig nem kapja meg a kielégítésre váró kulináris élvezeteket, az egészség romlásához, mentális zavarokhoz vezet.

Nemrégiben ausztrál és tajvani kutatók kiderítették, hogy az ízetlen ételek növelik a nyomott hangulatot, és hátrányosan befolyásolják az érzelmi szféra működését, emellett súlyos mentális zavarokhoz vezetnek.

A diéta, az íztelen ételek szó szerint elveszik az élet ízét. Korlátozó tényezők hatására ideig-óráig hozzá lehet szokni a nélkülözéshez, érzelmileg azonban mindenképpen károsítanak. Ha ez a helyzet sokáig fennáll, depresszióhoz vezet.

A kísérletben fogyókúrázó nők vettek részt, akik főtt rizsre és salátákra cserélték le étrendjüket, finom süteményekről és más tápláló, ízletes ételekről szó sem lehetett. A kutatási eredmények egyértelműen kimutatták az érzelmi hangulat jelentős romlását.

A szakértők szerint nem csak a diétázók teszik ki magukat veszélyeknek. Az emberek jellemzően legfeljebb hét végén főznek otthon. A készen kapható ételek és a gyorséttermi fogások íztelen, egészségesnek kikiáltott (vagy legalábbis egészségtelennek nem nyilvánított) készítményei legalább akkora kockázatot jelentenek, mint a diétázással járó megvonások.

ebed
Ausztrál és tajvani tudósok tíz évig tartó kutatása szerint, a tajvani emberek 43 százaléka  úgy élt meg 65 évet, hogy saját maga még soha nem főzött ételt. 17 százalékuk heti 1-2 alkalommal főzött, 9 százalék heti 3-5 alkalommal, és a minta mindössze 31 százaléka főzött minden nap. Az évek során a tanulmányban résztvevők közül 695 személy hunyt el.

Az elemzés azt mutatta, hogy akik saját maguk gyakran főznek, a várható élettartamuk hosszabbá válik. A megállapítás különösen a nemdohányzó, alkoholt nem fogyasztó, fizikailag aktív nőkre vonatkozik, akik a család több tagja számára is rendszeresen készítenek főtt ételt.

Iskolai végzettséget tekintve, a kutatás rámutat a felsőfokú végzettségű nők fokozott kockázatviselésére. A munka intenzív igénybevétele mellett ez a réteg gyakorlatilag semmilyen kapacitással nem rendelkezik normál ebéd, vagy vacsora készítésére.

A nemek közötti különbségek alig térnek el egymástól. A férfiakra leginkább a lustaság a jellemző, szakács hiányában ők azok, akik szendvicsekkel és gyorséttermi mérgekkel rövidítik életüket. Előszeretettel dobnak a mikroba valami gyorsan ehetővé váló táplálékot, és egy doboz sör mellett, a TV társaságában kifejezetten jól érzik magukat.

http://lady.pravda.ru/articles/diets/08-01-2015/9513-eda/

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top