Az alma nem esik messze a fájától

2015. április 17., 20:57

Sok tönkrement kapcsolat múlik az emberi gyengeségen. Sokan vallják, hogy mindenre van megoldás, ám az esetek nagy részében a párkapcsolatok megromlását a határozott, őszinte jellem hiánya okozza.

Rengeteg szakkönyv jelent meg arról, hogyan lehet rendbe hozni kapcsolatokat, szakemberek élik ki “tudásukat” (mondjuk inkább, jellemzően hozzá nem értésüket), hogyan lehet segíteni azon, amin gyakorlatilag lehetetlen. Ez pedig a jellem, az embernek az a lelki szegmense, amely fizikailag nem definiálható, az anyagi világgal szoros értelemben szinte össze sem hozható. Valami olyan különös, belülről fakadó tulajdonság, amely nem tanulható, legfeljebb egyszerűen élhető.

Jellem hiányában nincs őszinte szeretet, szerelem és erkölcs, van helyette hazudozás, lopás, csalás, függőség és még sorolhatnánk mi minden, amely tönkreteszi a másik ember életét. Boncolhatjuk a problémát, áshatunk a szakemberek által oly kedvelt szóhasználatával élve “a krízis” gyökerének mélyéig, valódi megoldás azonban nincs. Mégpedig azért, mert a probléma kiváltójának személye nem tiszta lelkű, nem erős jellem – legfeljebb annak vallja magát (minden bizonnyal elég határozottan és harsányan.)

par

A becsapott fél kétségbeesetten küzd, erején felül próbálja korrigálni a hiányosságokat, míg végül nekikeseredve, energiája végső határán túl veszi észre, hogy minden igyekezete hiábavaló. Ezen a ponton megy tönkre a kapcsolat.

Furcsa, hogy a megoldást mikroszinten, a párkapcsolatokban keressük, holott az egész társadalom makrovilága, a szabadjára engedett, felelősségtudattól mentes világnézet felelős a helyzet kialakulásáért. Az egyén ebben a környezetben legfeljebb a családi kultúra gyökereiből táplálkozhat – feltéve, hogy az annak idején erős alapokkal indította útjára az ifjút. Bölcs mondásunk szerint: “az alma nem esik messze a fájától”.

alma

Mi tehát a megoldás? Az ifjúkori nagy szerelem idején alaposan szét kell nézni párunk háza táján, sokat kell beszélgetni a szülőkkel. Ezekből a beszélgetésekből sok minden kiderül, lehet, hogy nem is olyan a szívünk választottja, amilyennek lefestette magát. A kultúrák különbsége pedig komoly zavarokat okoz a későbbiekben.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top