Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja – A Beneš-dekrétumok

2015. április 12., 06:00

Senki nem kapott kártérítést, még egy halk “bocsánat” sem hangzott el. 1947. április 12-én indult az első, 1949. június 5-én az utolsó transzport Magyarország felé. Vagyont, házat, földet hátrahagyva, vagonokba préselődtek, a felvidéki magyarok hontalanná váltak saját hazájukban. Éppen csak egy kevéske, kézben elhozható holmi maradt emlékül a drága szülőföld ringató öleléséből. Ők voltak a Beneš-dekrétumok áldozatai.

benes

A Beneš-dekrétumok a második világháború utáni csehszlovák államiságot megalapozó, 143 elnöki rendelet. Hétköznapi értelmezés szerint csak azt a 13 jogszabályt nevezik így, amelyek a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették.

benes 2

A dekrétumok alapján, a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal, ellentétes a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével.

A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia még ma is jogrendje részének tekinti, pedig a dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával. A felvidéki magyarság második világháború utáni jogfosztását eredményező 1945-ös Beneš-dekrétumok tehát ellentétesek az Unió jogával, Szlovákia és Csehország mégis fenntartja azokat, a szlovák parlament 2007-ben megerősítette azok sérthetetlenségét.

Felvidéken a magyaroknak 1947. április 12-től nincs hazája, az otthon maradtak ma is megtűrt személyek saját szülőföldjükön.

felvidek (3)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Váray Károly

    Már Antall idején elfogadta a parlament a kártérítési irányelbeket ! Azóta sem történt semmi ! Menjetek a fenébe ezzel a szöveggel. Kevesen tudják, hogy a Csehszlovák állam bizony mértékben kártérítést utalt át Rákosinak, aki ezt a pénzt nem a károsultaknak , hanem a saját kommunista ifjúságának egyetemi oktatására fordította !!!! GYALÁZAT !!!! Aztán ma ez a réteg tovább fosztogtja pl. a felvidékieket is… gyalázat …. NE ALÁZZÁTOK MEG A FELVIDÉKIEKET !!!!!!!!!!!

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top