Amerikának nem kell a kultúra

2012. december 8., 17:42

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlatiasabb olvasmányokra, köztük szigetelési útmutatóra és növényhatározóra cseréli az amerikai irodalom klasszikusait a 2014-től életbe lépő új iskolai tanterv az Egyesült Államokban.

Az ötven államból 46-ot érintő új tanterv szerint a kötelező olvasmányok legalább 70 százalékának nem-fikciós műnek kell lennie, ezzel segítve a diákok felkészülését a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedésre. Mindez azt jelenti, hogy JD Salinger Zabhegyező című regényét és Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című írását “informáló szövegekre” cserélik.


A javasolt nem-fikciós olvasmányok listáján szerepel az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szigetelési útmutatója, valamint az invazív növényfajokkal foglalkozó kaliforniai Invasive Plant Council által kibocsátott növényhatározó – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.
“Attól tartok, hogy idővel teljesen kiiktatjuk a gazdag fantáziájú, kreatív olvasmányokat az angol irodalmi óráinkról” – panaszkodott egy arkansasi középiskola oktatója. Hozzátette: “Végső soron az oktatásnak többről kellene szólnia annál, mint, hogy biztosítja a gyerekek későbbi elhelyezkedését a munkaerőpiacon”.
Az új irányelv támogatóinak érvelése szerint a gyakorlatiasabb olvasmányok révén a diákok megtanulnak tömörebben és tényszerűbben fogalmazni, amely készség jóval nagyobb hasznukra lesz a későbbi munkahelyükön, mint Shakespeare műveinek ismerete.

 

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top