Aktuális növényápolás

2015. május 28., 08:31

Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás. Tény, hogy az idei május az öntözéstől megkíméli a gazdákat, ugyanakkor számos aktuális kerti munka elvégzése okoz nehézséget a túl sok csapadék miatt. A jó termés gondos, rendszeres növényápolással érhető el, amit ha az időjárás engedi, időben el kell végezni.

Zöldségeskert

A gyomlálás és a kapálás mellett figyeljünk a ritkítási munkálatokra. A túl sűrűn kelt sárgarépát, petrezselymet, céklát, salátát ritkítsuk ki, hogy a megmaradt növények több fényt és tápanyagot kapjanak, jobban fejlődhessenek.
Két hetente kapáljuk meg a zöldségágyásokat, és használjunk lombtrágyát, vagy tápoldatos vízzel öntözzük meg a magas tápanyagigényű növényeket (paprika, paradicsom, padlizsán, karfiol, káposzta). A magas növésű paradicsom- és paprika palánták mellé állítsunk támasztékot. A tövek kötözése alkalmával mindig távolítsuk el az oldalhajtásokat, még mielőtt azok elérnék a 10 cm-es hosszúságot.

Fűszernövényeinkből gyűjtsünk a reggeli harmat felszáradása után leveleket (virágos hajtásokat – pl. a kakukkfűnél, csombornál) és félárnyékos helyen szárítsuk meg. Jól zárható üvegben, légmentesen tároljuk, hogy megőrizzék aromájukat. A metélőhagymát gyakran vágjuk vissza, hogy erőteljesebben növekedjen.

Elvirágzása után lehet majd a korai krumpliból felszedni friss fogyasztásra. Tárolásra majd a szárak elszáradása után szedhetők a késői fajták, ami augusztus végén lesz esedékes.

Díszkert

A szokásos ápolási munkák mellett itt az ideje az évelő és a kétnyári virágok vetésének. Júniusban vethető az árvácska, sárgaviola, kék nefelejcs, százszorszép, törökszegfű, zergevirág, évelő sóvirág, kankalin.
A rózsákat rendszeresen vágjuk vissza, amint elnyíltak, 2-3 levéllel a virág alatt. A levéltetvek ellen csalánlével permetezzünk és használjunk lombtrágyát kéthetente. Az elvirágzott évelőket (szarkaláb, cickafark, csillagfürt, égőszerelem, szirti ternye) vágjuk vissza, így előfordulhat, hogy újból virágot hoznak. A tavaszi hagymás virágokat, amint elsárgul a levelük, szedjük fel, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Amint megszáradtak, megtisztíthatjuk a levelektől és a külső héjaktól.
A kaktuszokat fokozatosan tegyük napsütötte helyre (vigyázat! A szobából, ha rögtön a tűző napra visszük megégnek a levelek), így jobban fejlődnek, és virágot is hoznak. A díszpázsitot hetente kétszer, de legalább egyszer nyírjuk le 2-2,5 cm-re és rendszeresen locsoljuk.

Gyümölcsös

A betegségek és a kártevők elleni permetezés mellett figyeljünk a növekvő gyümölcsök ritkítására is. Almás termésűeknél egy-egy gyümölcs 10-15 cm távolságra legyen. Ne sajnáljuk leszedni a sok apró termést, ritkítással jobb ízű és szebb gyümölcsöt kapunk. A vízhajtásokat rendszeresen távolítsuk el, hogy ne vonják el a tápanyagot a gyümölcstől. A lisztharmattal fertőzött fiatal hajtásvégeket vágjuk le és égessük el. A földiepernél szórjunk fűrészport, vagy a levágott füvet helyezzük a termés alá, hogy ne érintkezzen a földdel. Az indákat rendszeresen távolítsuk el, a penészes gyümölcsöt szedjük össze, hogy ne fertőzze meg a többi termést.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top