Akkor jó, ha megcsípte a dér

2014. november 6., 16:40

Nagyanyáink jól ismerték a csipkebogyó jótékony hatását, számos betegségre, meghűlésre, vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurutra, de még emésztés javítására is használták.

A csipkebogyó immunerősítő hatása magas C-vitamin tartalmának köszönhető. Köztudott azonban, hogy a C-vitamin igen sérülékeny. A csipkebogyóból készült teát éppen ezért főzés nélkül, áztatással állítjuk elő. A csipkebogyó lekvár (hecsedli) már csak a növény rosttartalmát őrzi.

csipkebogyo 1A rózsafélék családjába tartozó piros bogyókat erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön gyűjthetjük be. Aki viszont a kicsi bogyókat fel szeretné dolgozni, annak igen sok kitartásra lesz szüksége. A csipkebogyót ugyanis szőreitől, magvaitól megtisztítva lehet felhasználni.

Csipkebogyó lekvár
csipkebogyo 4A megmosott csipkebogyót 10 percig áztassuk hideg vízben, majd a bogyókat kettévágva, távolítsuk el a magokat. Hideg vízben mossuk át újra és kevés vízben főzzük puhára. Passzírozás után adjunk 1 kg gyümölcshöz legalább fél kg cukrot, majd addig főzzük, amíg kocsonyássá válik. Forrón tiszta üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Csipkebogyó teacsipkebogyo_teaSzárítsuk ki a dércsípte bogyókat, amelyeket száraz, hűvös helyen tovább tárolva bármikor felhasználhatunk. A csipkebogyót forrázzás helyett érdemesebb áztatni (a hatóanyagok teljes kioldódásához egy napi áztatásra van szükség). Ízlés szerint, mézzel és citrommal is fogyasztható.

Csipkebogyó szörp

Hozzávalók:

1 kg zúzat,
4 liter víz,
1-1,8 kg kristálycukor,
(1 liter léhez 10-15 g citromsav).

Készítése:

A friss, érett, dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük. A kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk. Az üvegeket légmentesen zárjuk, száraz dunsztba tesszük.

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top