A Valentine’s Day az angol-szászoké, Szent Bálint pedig a magyaroké

2016. február 14., 17:48

Mély tartalom nélkül nem igazi az ünnep. Teremtsünk hagyományt, vagy ragaszkodjunk régi szakrális ünnepeinkhez? A Valentin nap közeledtével megtelnek az üzletek kis piros szívecskékkel, plüss állatkákkal és mindenféle bájos ajándéktárggyal. Sokféleképpen mutathatjuk ki igaz szerelmünket, szeretetünket, talán éppen egy jól kiválasztott tárggyal. De miért éppen Szent Bálint napján? És miért hajlik sokkal inkább csak közönséges testi örömök felé ez a nap?

szent balintSzent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentje volt. A keresztény hit szerint sok védőszent óv minket a gonosztól, tudják ezt nagyon jól, akik gyakorolják vallásukat. Tiszteljük őket, könyörgünk közbenjárásukért, lelkünk felemelkedéséért. De “Valentin napjához” közeledve, valahogy nemigen veszi észre az ember fia, lánya Szent Bálint iránt érzett szeretetet, tiszteletet. Jegyesekről és fiatal házasokról pedig szó sem esik. Szabadosság és lelkileg kiégett vad testi örömök üzenete teszi tönkre a régi hagyományokkal, alázattal és igaz szeretettel telt napot.

majusi orgonaHová lett a lelki finomság, az őszinte, tiszta érzés? Otromba, idegen helyről származó, divatos ünnepek próbálják meg elfeledtetni velünk őseink üzenetét, tiszta lelkünk ápolását, hagyományaink megőrzését, tiszteletét. A Valentine’s Day az angol-szászoké, Szent Bálint pedig a magyar jegyeseké, fiatal házasoké. És eljön még a május, az Ígéret Hava, amikor tiszta szívvel közeledhetünk szívünk választottjához. Rózsaszín plüssállatkák és rikító vörös szívecskék nélkül. Illatos csokorral, májusfával.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top