A turáni népek nem felejtettek

2014. február 5., 21:19

Nagyjából ismerjük a szlovákok, románok más európai és tengeren túli országok történelem könyveinek azon fejezeteit, amelyek a magyar történelmet “leírják”. Több-kevesebb sikerrel próbálganak itthon is valami elfogadható történetet alkotni, csakhogy a szálak sehogy sem futnak össze. Azaz, ahány nép, annyiféleképpen vélekedik a hunokról, királyainkról, háborúinkról és még sorolhatnánk mi mindenről.

Pekingi kiállításon bemutatott üst a késő Qing-dinasztia korából származik. Fotó: pixnet

Pekingi kiállításon bemutatott üst a késő Qing-dinasztia korából származik. Fotó: pixnet

Keletebbre tekintve azonban, mintha valami kezdene egyre élesebben körvonalazódni. A turáni népek (Közép-Ázsiában élő türk, ujgurok, kazakok, oszmán-törökök, kipcsakok, szkíták, hunok, avarok, mongolok, mandzsuk, magyarok) leszármazottai nem felejtettek, feljegyzéseik hitelesen őrzik történelmünket. ezek a népek mindmáig számos közös kulturális, antropológiai és nyelvi vonást őriznek.

Az ázsiai hunokról kínai krónikák szólnak. Többek közt, a kr.e. 200-as években, a dicsőséges kínai Han-korszak idején feljegyzett írások számolnak be részletesen az ázsiai sztyeppéken élő hunokról.

A Belső-Ázsiában és tőle nyugatra élő hunok birodalma kezdetben a ma Kínához tartozó Belső-Mongóliában, Ordosz vidékén volt. Később, Kr.u.87-ben 200 000 hun hódolt be a kínaiaknak. Kr.u. 91-ben Keng K’uei tábornok ismét nagy erővel tört be a hun területre és ott győzelmet aratott. Az északi hunok egy kisebb csoportja áttelepült a mai Észak-Shanhszi tartomány területére és átmeneti vezetőválságok után, Kr.u. 216-ban végzetes vereséget szenvedett.

Kína, Észak-Shanhszi tartomány

Kína, Észak-Shanhszi tartomány

Kr.u. a IV. században még megalakult három kis utódállam, a “Korai Zhao”, az “Északi Liang” és a “Kései Xia”. Valamennyiük sorsa azonban a beolvadás lett. A Han Birodalom bukása után Kr.u. 220 után az északi hunoknak Ordosz környékén újra sikerült függetlenségüket kivívniuk és ezt megszűnésükig meg is tartották. Ettől kezdve – bár területükön tovább éltek – nem játszottak jelentős szerepet Belső-Ázsia történetében. Kínában 439-ben megszűnt az utolsó hun állam.

Természetesen a mai kínai propaganda szerint a kiállításokon bemutatott hun korona eredete nem lényeges téma, a hun arany csodaszarvas pedig “furcsa szörnyeteg, amelynek agancsa van, mint a szarvasnak és olyan a teste mint a birkának, a patája miatt pedig kiábrándító”

 

Címlapfotó: Pekingi kiállításon bemutatott arany csodaszarvas

Forrás: istorya

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top