A tündérek virága

2014. június 24., 06:00

Parkokban, kertekben gyönyörködhetünk a tündérekkel a víz színén. A tündérrózsa, vagy hétköznapi nevén tavirózsa júniustól augusztusig pompázik, ha saját kerti tavacska építésébe kezdünk, otthon gyönyörködhetünk a Teremtő tökéletes alkotásában.

A tündérrózsa virágai nappal „nyitva tartanak”, éjszakára pedig nyugovóra térnek, szirmuk összecsukódik. Virágzásuk előtt, ha parkokban figyelmesen szemléljük a tó vizét, megpillanthatjuk az ültető-kosarakat: gyökerei nem a tó fóliával bélelt aljzatába kapaszkodnak, hanem egy földdel töltött, úszó kosárkába. Ahhoz, hogy a tavirózsa gazdagon virágozzon, legalább 8 óra kiegyensúlyozott napsütésnek kell érnie a tó vizét. Ne ültessük a növényt szökőkút vagy bármilyen csobogó mellé, hiszen ez a növény a csendes, nyugodt, állóvizes tavakat kedveli. Tartsuk a medencék vizét tisztán, óvakodjunk a békanyálképződéstől, mert ez a tavirózsák legnagyobb ellensége. Nagyon szapora: elég, ha csak két-három tövet szerzünk be, gyorsan benövi a vízfelületet.

tunderrozsa 2
A tündérrózsa nem csak a szemet gyönyörködteti. A fehér változata nyugtató, hasmenés-gátló, vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Nimfománia, repedezett és behasadt bőr és felületi égések kezelésére is kiválóan alkalmas. Belsőleg teaforrázatként 5 g szárított virágot tegyünk 2,5 dl forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni 20 percig. Napi 2-3 csészével fogyasszunk. Külsőleg borogatáshoz használjuk a fenti teaforrázatot. Mártsunk bele egy vászondarabot, és helyileg borogassuk a fájó testfelületet napi 3–6 alkalommal. (A fehér tündérrózsa túlzott és hosszan tartó használata a libidó elvesztéséhez vezethet, ezért óvatosan használjuk.)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top