A tulipán az egyik Boldogasszony jelkép

2014. június 15., 09:21

A legtöbb szemlélő számára a népi motívumok indák, levelek, virágok kacskaringózása. Jó esetben elidőzünk egy-egy gazdagon hímzett, faragott kézi alkotás előtt, megcsodáljuk és odébbállunk. Rosszabb esetben szemet sem vetünk csodálatosan mintázott, ősiségünket szimbolizáló és mindemellett komoly üzeneteket magukban hordozó tárgyainkra. Bizony sokan nem is sejtik, miféle ősi titkok, üzenetek rejtőznek a motívumokban.

Közép-Ázsia területéről származó ősi kultúránk és vallásunk festészeti remekeit sok helyen templomokban őrzik. A Kárpát-medencében még a mai, erősen leromlott állapotban is több kazettás mennyezet található, mint a maradék Európában összesen. A noszvaji (Heves megye) mennyezetkazetták a Kazettás mennyezetek című művészeti kiállítási füzet hátsó borítóján.

Közép-Ázsia területéről származó ősi kultúránk és vallásunk festészeti remekeit sok helyen templomokban őrzik. A Kárpát-medencében még a mai, erősen leromlott állapotban is több kazettás mennyezet található, mint a maradék Európában összesen.
Fotó: a noszvaji (Heves megye) mennyezetkazetták a Kazettás mennyezetek című művészeti kiállítási füzet hátsó borítóján.

A virágmotívumok és indák közt lépten, nyomon felfedezzük a tulipánt, amely köztudottan az őshazából magunkkal hozott motívum. A nőisesség, a szépség, a szerelem, a szeretet, a tisztelet, a kegyelet és az elismerés jelképe. Őseink hittek a gonoszt távol tartó szerepében, ezért kapufélfára faragták (ahogy a mongolok is). A tulipános életfa létezése is azt bizonyítja, hogy a tulipán ősi jelkép.

Ősi motívumok a székelykapun, amelyek a gonoszt távol tartották.

Ősi motívumok a székelykapun, amelyek a gonoszt távol tartották.

A tulipán tehát, mint szakrális üzenet, nem véletlenül került a menyasszonyi ládákra. A tulipán változatos ábrázolásának a Kárpát-medencében több tízezer éves hagyománya van. Földanya-Ősanya jelkép, a magyarságnál a Boldogasszony (nem Szűz Mária, hiszen az ősi szent hármas az apa, az anya és a gyermek) egyik jelképe. A befogadó női minőség kifejeződése. A Nap, a Fény szülője, a szeretet és szerelem szimbóluma.

Csíksomlyói Babba Mária A "babba" szó jelentése: csodálatos, szép, gyönyörűséges. Babba Mária, más néven Boldogasszony, vagy régiesen írva Bogaasszony, az Istenanya, aki az egész világ szülője.

Csíksomlyói Babba Mária
A “babba” szó jelentése: csodálatos, szép, gyönyörűséges. Babba Mária, más néven Boldogasszony, vagy régiesen írva Bogaasszony, az Istenanya, aki az egész világ szülője.

Címlapfotó: pálos szerzetes imádkozik fehér, gazdagon hímzett reverendában.

Forrás: mek

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top