A régi jól bevált magyar alma

2015. november 11., 11:00

A magyar Jonathán valamikor az egész világon kedvelt fajta volt.
Szakemberek szerint a fogyasztók alakítják a kínálatot. Amelyik termék iránt csökken a kereslet, az bizony könyörtelenül eltűnik a boltokból, vélhetően örökre. Nincs ez másképp a kertészeti termékekkel sem, legfeljebb kissé módosításra szorul a folyamat értelmezése.

A Jonathán valamikor az egész világon kedvelt fajta volt

Egyik kedvenc almafajtánkkal, a Jonathánnal csak elvétve találkozhatunk a piacon, pedig valamikor, még a 60-as évektől a rendszerváltásig egyik fontos exportcikkünk volt. A magyar almatermesztés világhírét köztudottan ez a fajta alapozta meg. Nem véletlenül.

Divatalmák a piacon

Sokan emlékeznek még a novembertől januárig érő Jonathán almára, amelyet nagyanyáink ügyes tárolásának köszönhetően, akár az új termés megjelenéséig fogyaszthattunk. Ma az ízletes, meggypirossal belehelt, néhol világossárga gyümölcs helyét hatalmasra dagadt, hibátlan, csodás színre érett új, tegyük hozzá sok esetben teljesen íztelen, agyonkezelt fajták vették át. De vajon tényleg ezekre a divatszínekben és formákban tündöklő gyümölcsökre van kereslet?

A piac a fogyasztók ízlésvilágának manipulációján alapul

A folyamat értelmezéséhez induljunk ki az emberi természet gyengeségeiből. A kíváncsiság ereje az új iránt elsöprő jelentőségű, különösen, ha az új termék vizuális élménnyel párosul. A fogyasztás egy szép, új termék bevezetésével ugrásszerűen megnő, és nem kell ahhoz gazdasági elemzéseket végezni, hogy ezen a ponton tisztán láthatóvá tegyük a manipulációt: már nem a kereslet határozza meg az almafogyasztás mennyiségét és minőségét, hanem egyértelműen a kínálat. Normál esetben, a hosszú időn át jól bevált termékek iránt felmerülő kereslet állandó, külső erők hatására azonban – a fogyasztói társadalom kapzsi értékrendjének megfelelően -, ízlésvilágunk erősen manipulált.

jonathan 2A régi, jól bevált

Fogyasztói társadalom ide, marketing oda, az a fránya almafa megmaradt a jó öreg természet törvényeinél. Bizony a gyümölcsfákat nem lehet sürgetni és a gyorsan változó piaci igények kénye-kedvének kitenni. A fajtaválasztás a termesztő egyik legnehezebb feladata, a helytelen fajtaválasztás legalább akkora – ha nem nagyobb – gazdasági veszteséget okozhat, mint amekkora többlethaszonnal jár. Kérdésként most már csak az merül fel, melyik a “jó” almafajta, a régen jól bevált, vagy a ránkzúdított divat fajták?
A válasz talán nem is olyan nehéz.

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. És milyen finom illatot terjesztett a kamrában…

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top