A pozsonyi csata a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelme!

2018. július 4., 16:25

A 907 -es pozsonyi csata során a magyarság kiirtására törő összeurópai túlerőben lévő csapatokat győzte le. 

Ez az a zseniális győzelem, miről a többség hazánkban nem is tud, miközben hivatalos tananyag az Egyesült Államok összhaderőnemi katonai akadémiáján, ismertebb nevén a West Point-on.
Tehát minden amerikai hivatásos tiszt évtizedek óta vizsgázik belőle.

A csatáról kevés az irtott emlék.A latin évkönyv keveset ír róla, csak megemlítik, hogy a magyarok tönkreverték őket, ami nem fura, hiszen vereségeiről senki se szeret hosszan írni. Ezek azonban bizonyítják a csata megtörténtét, azt, hogy nem csupán egy magyar legenda.

A 907 júniusba indított támadásban, német királyi vezetéssel, az akkori és későbbi európai viszonylatban is egyedülálló 100ezres nagyságrendű csapat indult a magyarok kiirtására.
Az akkori német király rendelete szerint azzal a céllal, hogy “… Decretum..Ugros eliminandos esse” azaz ” elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak”

Az európai seregek 3 vonalban nyomultak előre, a Duma mentén. A déli parton egy gyengébb, kb. 40ezres szárny, a Dunán hajókon egy kb. 10-12 ezres inváziós csoport haladt a hadtáppal. AZ északi parton pedig vonult a jó 45 ezres főerő.

A 40 ezres magyar sereg 4felé osztódott. A Tízezres sereg sztyeppei lovas neve tümet (tömény) és azokat Árpád és 3 fia Tarhos Üllő, Jutas vezette.
poszonyi-csata2A magyarok első célja a seregek egyesülésének megakadályozása volt. Az inváziós flottát sikerült megsemmisítenünk, gyújtólövedékekkel, és egyéb tűzi és vízi pirotechnikai eszközökkel.
A második ütemben az ellenség déli sáncai semmisülhettek meg.
A harmadik lépésben pedig egy éjjeli átkelés után hajnalban támadtak a meglepetett seregre, amely két napi kemény csata után szó szerint megsemmisült.íbr> A végső csapást az adta meg, hogy a magyar csapatok, színleg megfutamodtak, mire a környező hegyekből az utánuk eredt Európai seregekre rázúdult a magyarok másik három elbújt tümetje.
pozsonyicsataA csata az európai seregek vereségével zárult, a német király szó szerint menekült, de sajnos a csatában Árpád és 2 fia is meghalt.

A csata következménye, hogy a Magyar határ AZ Enns folyó lett (Ober Enns – innen a meséink ‘ Óperenciás tengere ‘), valamint hogy idegen sereg 130 évig nem mert Magyarország felé fordulni.

(Sajnos méltatlanul, eddig még nem vált e jeles nap nemzeti ünneppé – szerk.)

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

 1. Így vesztik hitelét lassan a weboldalak.
  NEM TANÍTJÁK az USA -ban ezt természetesen, az egész egy legenda, arra jó.
  A csatáról pedig nem létezik semmiféle hiteles leírás, ugyan honnan is lenne.
  Azért mert valaki egyszer leír zöldséget a neten, nem kell tovább adni.
  A kalandozások kora zsákmányszerzés volt politikai akciókkal karöltve …
  (Nemzeti ünnepünknek a magyar nyelv napja kellene hogy legyen, mert ez az egy
  ami a magyar embereket összeköti)

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top