A peszticidek hatása

2015. június 3., 10:25

A napjainkban használt növényvédő szerek is tartalmaznak olyan anyagokat és keverékeket, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), amelyek a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása mellett az emberi egészségre veszélyesek. Egy új tanulmány szerint, a gyermekek és a fiatal tizenévesek hiperaktivitásáért a peszticidek a felelősek.

Az ADHD (attention deficit and hyperactivity disorder) része a figyelem fenntartásának zavara, a túlzott aktivitás és az impulzív viselkedés. Az alattomos betegség fiatalok millióit gyötri a világon, amelynek kialakulásáért a piretroid peszticidek a felelősek – írja az Environmental Health.

A Cincinnati Gyermekkórház Medical Center kutatócsoportjának vizsgálatai szerint a növényvédő szerek erőteljesebb hatást fejtenek ki fiúk esetében, mint lányoknál.

hiperaktiv

Az Egyesült Államokban 2000-2001-ben két, szerves foszfor tartalmú növényvédő szert betiltottak, ennek hatására azonban ugrásszerűen megnőtt a kereslet a piretroid peszticidek iránt. A mezőgazdaságban, a kártevők irtására ma is használják ezt a vegyületet.

Tekintettel a piretroid peszticidek növekvő használatára, kutatási eredményeink közegészségügyi hatása igen jelentős” – nyilatkozta Tanya Froehlich, a Cincinnati Gyermekkórház gyermekorvosa és a tanulmány szerzője.

Az elvégzett kísérletek szerint, az idegrendszeri fejlődési betegség kialakulása összefüggésben áll a ma biztonságosnak vélt piretroidok használatával, károsítja a szervezet dopamin (az agyban neurohormonként és idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen) rendszerét.

A kutatók 687 8-15 éves gyermek és serdülő adatait dolgozták fel. A reprezentatív mintából nyert adatok szerint, a hiperaktivitás és impulzivitás 50 százalékos növekedést mutat a piretroidok használata esetén.

http://www.ehjournal.net/content/14/1/44/abstract

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top