A pápa, aki nő volt

2015. május 29., 08:01

A XIII. század óta ismert Johanna, a férfinek öltözött női pápa. A Chronica Universalis Mettensis írásos feljegyzései szerint, Johannes Anglicus 855-ben férfiként foglalta el a szent széket, ám mindenki döbbenetére, egy körmeneten gyermeket szült.

Johanna 818-ban Inglheim am Rheinban született egy angol misszionárius és egy szász cseléd gyermekeként. Szülei halála után kolostorba került, ahol kitűnt tehetsége és tanulékonysága. Később megpróbált szerzetesnek öltözve bejutni egy fuldai apátságba, de leleplezték, és menekülnie kellett.

Athénba került, és itt fejezte be tanulmányait. Innen Rómába ment, és férfinek öltözve tehetsége és tudása segítségével a legfelső körökig emelkedett. 855-ben IV. Leó pápa halála után pápává választották. Egy pápai titkár teherbe ejtette.

Johanna szobor Rómában - Fotó: Ancient Origins

Johanna szobor Rómában – Fotó: Ancient Origins

Egy körmenet során a Via Sacra közepén összeesett, és mindenki legnagyobb döbbenetére megszülte gyermekét. Egy verzió szerint a pápanő és gyermeke belehalt a szülésbe, és ott helyben el is temették, egy másik változat szerint kolostorba száműzték. Egyéb források szerint őt, gyermekét és gyermeke apját felakasztották, meglincselték, megkövezték vagy ló farkához kötötték. Más források tudni vélték, hogy gyermeke mégis túlélte a szülést, és később Ostia püspöke lett.

A legenda egy további változata szerint a körmenetben részt vevő papok a végzetes esemény helyszínén megölték Johannát, és elföldelték ott helyben. A sír fölé állítólag egy kápolnát emeltek, amelyben egy asszonyszobor állt, karján csecsemővel. III. Benedek azután ezt a kápolnát leromboltatta és a szobrot összetörette.

A magyar forrásokban használatos elnevezések Johanna nőpápa illetve Johanna pápissa.

http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/pope-joan-female-pope-whose-real-gender-was-revealed-after-she-gave-birth-020365

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top