Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > A nők nem pénzteremtésre születtek

A nők nem pénzteremtésre születtek

A nőnap eredetileg a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. A kedves ünnepet 1917 óta minden év március 8-án tartjuk, ám jelentése sok viszontagságon ment keresztül.

A nőnap eredeti bája, tartalma idővel összemosódott a munkásmozgalmi eredetű, harcos, a női emancipáció, a szabad munkavállalás eszméjével. Magyarország a nemzetközi nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

nok 2

A rendszerváltás után a nőnap elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát és lassan kezdi visszanyerni eredeti jelentését. Napjainkban a nőnap újra a tiszteletről, megbecsülésről, emellett a hihetetlenül feszített szerepvállalás elismeréséről szól.

Mik ezek a szerepek? Még egy igazi feminista aktivistának sem kell sokat gondolkodnia azon, hogy felsorolja, melyek azok a női lélekben mélyen gyökerező tulajdonságok, amelyek egyszerűen kitörölhetetlenek, amelyek anyáról lányára, nemzedékről, nemzedékre átöröklődnek és élnek. Új kifejezéssel élve sztereotípiának nevezik a családi tűzhely védelmezője, a meghitt otthon megteremtője, az empatikus, kedves, érzékeny teremtést.

Freud és társai természetesen minden erejüket bevetve próbálták lerombolni a női lélek érzékeny kifejezőképességét, szerintük a nőket a nárcizmus, a passzivitás, a mazochizmus és mindenféle lelki nyavalya jellemzi. Ma már odáig jutottunk, hogy a neurózisok, pszichoszomatikus bajok és egyes  pszichózisok okát a gyerekkorra, és ezáltal a nők, vagyis az anyák betöltött szerepére vezetik vissza. Ahogy ma megfogalmazásra kerül: „Minden nehezen nevelhető gyermek esetében, minden neurózisban szenvedő, pszichopata, skizofrén, öngyilkosságra hajlamos, felnőtt alkoholista, homoszexuális vagy impotens férfi esetében, sőt az asztmásoknál vagy a fekélyeseknél is megtaláljuk az anyát.”

Ezért kell kitüntetett figyelemmel kísérni a nők társadalomban betöltött szerepvállalását. A hatalmas mennyiségű napi, nőkre kimért feladat megbosszulja önmagát. A nők nem pénzteremtésre születtek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tönkrement családok mérhetetlen magas száma.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

One thought on “A nők nem pénzteremtésre születtek

Minden vélemény számít!

Top