A napraforgó

2014. július 10., 06:00

A napraforgó különös növény. Aranyszínű tányérja ragyog, akár a Nap korongja az égen. És mintha valóban lenne valami hasonlóság. A kis sárga szirmok megfeledkeztek a földi létről és úgy tűnik, maguk is megpróbálnak napsugaraknak látszani.

A napraforgó hajnaltól le nem veszi tekintetét a Napról, fáradhatatlanul, napról-napra forog körbe tengelye körül, egészen napnyugtáig, másnap aztán kezdődik a forgás elölről, egészen élete végéig.

Fáradhatatlanul forogunk valami körül, ami az életünkben fontos, és igazán nagy dolog. Ragyogni, tündökölni az után, ami szívünknek kedves, amiért vágyakozunk, de vajon érdemes? Hiszen a napraforgó tányérja sem lesz soha Nap.

napraforgo 2

A tökéletességre törekvés velünk született adottság, amelynek legfeljebb a kényelem szab határt, innen pedig már csak egy lépés az igénytelen, felszínes, élet. Azt gondolhatjuk, elegendő az anyagi jólét iránt érzett vágy kielégítése, nem érdemes a szót tovább facsarni. Irigykedve nézzük mások sikerét, talán még el is töprengünk azon, hogy vajon tisztességese munkával sikerült-e “összeharácsolni” a megszerzett vagyont, és közben boldogtalanná válunk.

Mai szakirodalmak tetemes mennyisége foglalkozik a siker titkával. Különbséget tesznek a vágyakozás és a reális cél elérése között, és alaposan “elmagyarázzák” miért nem lesz sikeres az, aki a vágyakozás szintjén “megreked”. Ezek azok a szakirodalmak, amelyek napjainkban gyökeresen megnyomorítják az emberi lelket. A gondolkodó ember észreveszi, hogy ez a propaganda az, amely soha nem visz előbbre. Azt sulykolja, hogy elégedjünk meg azzal amit a jelenlegi élethelyzet megenged, és ne próbáljunk elérhetetlen célok után vágyakozni, mert azt úgysem érjük el soha.

Márpedig a tisztességgel sikert elért emberek mertek vágyakozni. Elérhetetlennek tűnő vágyaikat megvalósították, és fittyet hánytak arra, hogy mit tanácsolnak “hozzáértő, okos szakemberek”. Fáradhatatlanul küzdöttek, forogtak, akár a napraforgó. Közben tündököltek, ragyogtak, akár a Nap, mert hitték, egyszer ők is megszólalásig fognak hasonlítani a Nap ragyogó korongjához az égen.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top