A magyar dolgozó becsülete, léte

2015. november 18., 18:55

Én nem vagyok kommunista, nagyon nem tehetek róla, munkás szüleim után én is munkásnak tanultam, és diploma nélkül szinte embernek sem tartanak itthon manapság.
Nekem ezt senki nem mondta 1993-ban, pályaválasztáskor.
Az is igaz, falusi iskolában jeles lettem volna, városi elit osztályban a közepes is megtalált 8. osztályban, jó és jeles is. Azt láttam, gimnáziumhoz jeles kell, vagy protekció, esetleg magánsuli, pénz.
Nem tudok mit mondani a Fidesz politikájára, láttam, építik az utakat a közmunkások, akár kültelken is, ez nem rossz, mert, ha kimossa az eső, néha autóval járhatatlan, tönkreteszi a futóművet is, alváz, nekem nem gond, erőltetett menetben gyalog fel!
Mi van, gyenge vagy? Nem bírod? Ez már nem is a katonaság!
Amúgy is: “A katona legjobb barátja az időjárás”, 1. mondat amit hallottam a katonaságnál, kemény forma, lövész kiképzőm mondta.
És eszembe jutott a Kasztrendszer, 1998-ban az erdészettől jártunk utakat építeni, úthengerrel tömörítettem az utat Lillafüreden is, máshol, hordtam a köveket is vödörrel.
A különbség, nem kényszerből, fél bérért, meg szociális segélyért utána, hanem kb. 1,5x-ös minimálbérét, mint normális munkás, gépkezelő!
Hiszen diploma nélkül ennyi járt, jutott egy szakma!
Az is igaz, sokan ezért jöttek el az erdészettől, főleg családosok, útépítés lett a profil, állandóan vidéken kvázi, mint akkor a Strabag profilja (bár tuskófúróként a T-150-essel én is vidéki falvak körüli erdőkben nyomtam a melót), meg a sok privát erdő lett a trendi, oldja meg a tulaj vállalkozókkal: fakitermelés, tuskók eltávolítása pár hektáron, akár szétfúrással, gyökérfésű, csemeték ültetése előtt 90cm-es mélyforgató eke dózerrel….
Egy vagyon a gépek üzemórája! Nem akarok másokat minősíteni, munkanélkülieket. Látom a bérházak körül, gallyaznak, pár fát kivágnak esetleg, tucatnyian vannak, többen, pár eszköz, ülnek délelőtt sokan, reggeli, pár munkás kéz dolgozik.
Én azt mondom, ez segély! Dolgoztam fiatal tölgyes tisztításán is, 8 órás műszak, 4 fős brigád, vállalkozó brigádja, 3 motorfűrész, egy fűkasza tárcsával! Ez tisztítás, görnyedve a fa törzse körül, sok a bozót!
Amikor kivágtuk a tank benzint utána jött egy szendvics, kinek cigi, munka utána jó büfében sör!
Nagyon nehéz nekem erre mit mondani, szó szerint tömeges létszámok, városi közmunkások mindenfelé, régen az utcaseprők voltak az alsó kaszt, analfabéták, képzetlenek, akár erkölcsi bizonyítvány hiánya.
Ma mindenkit kiterelnek a “műszakba”!
Ez lett a magyar munkás becsülete, léte?

Füredi Péter

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top