A következő ciklusban a kormány eltörölné a sírhelyek újramegváltását

2018. február 25., 01:26

Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő jelentette be, hogy a következő parlamenti ciklusban, ha újraválasztják, kezdeményezi, hogy töröljék el a 25 évenkénti sírhelyváltást.

– Akinek egyszer megváltották a sírhelyét, megérdemli, hogy az örökkévalóságig az övé legyen, ha csak a család 50-100 év múlva másképpen nem rendelkezik. De az méltatlan, hogy az unokák, dédunokák a konyhaasztal körül számolgassanak, hogy ki tudják-e fizetni az újraváltást vagy nem. Az állam az egyházak bevételkiesését kompenzálná – fogalmazott a miniszter.

– Támogatom a sírhelyújraváltás eltörlését. Azt nem hiszem, hogy ettől hatalmasra nőnének a temetők, hiszen a rátemetések révén több generáció nyugszik egy-egy családi sírban. Míg régen 10 temetésből 1-2 volt urnás, addig ma fordítva van. Így egy 2 személyes sírban akár 15 urnát is el lehet helyezni – mondta Németh László katolikus esperes-plébános, hozzátéve: a sírhelyújraváltás eltörlése az állami kompenzáció mellett nem veszélyezteti a temetők fenntartását.

Németh László szerint a sírhelyújraválás eltörlése több jogi és más jellegű kérdést is felvet, aminek részleteit a törvény elfogadása után, a temetkezési szakma bevonásával kell tisztázni.

„A törvény az egyházi temetőket ugyanolyan kultuszhelynek ismeri el, mint a templomokat, hiszen az egyházi temetők kizárólag az adott egyház tulajdonát képezik, ahol a hívek saját hitelveik szerint temethetik el szeretteiket. Olcsó politikai kampányfogás a más tulajdonával berzenkedni. Sajnos az ígérgetőknek nagy tapasztalatuk van abban, hogyan kell a temetőket kampányfogásokra felhasználni.

Ugyanakkor nem veszélytelen opportunista barátaink ígérgetése, mert hangulatot keltenek az egyházzal szemben. Nem egyéb, mint báránybőrbe bújtatott gyűlöletbeszéd, azokkal szemben, akik nem úgy táncolnak, ahogy ők fütyörésznek. Jobb volna a politikumnak is, ha sötétség helyett Isten világosságába lépnének.
Most még érvényes rájuk Jézus megállapítása: »Hagyjátok őket, vak létükre világtalanokat vezetnek. Ha pedig vak vezeti a világtalant, mind a ketten a verembe esnek.”

Fotó: Libitina, Oroszlány

Szelekovszky Ernő

www.magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top