A konyha szakrális szerepe

2017. február 13., 10:00

A tűzhely a család összetartó erejének szimbóluma. Hosszú idők során a tűz valódi helyének értelmezése sok változáson ment keresztül, a konyha külsőre is teljesen átalakult, funkciója mellett mégis megőrizte jelentőségét. Ahol rendszeresen összegyűlik a család apraja-nagyja, annak a helyiségnek az összetartó ereje megsokszorozódik. Összetett és központi szerepet tölt be az otthonok főzésre-étkezésre kialakított tere.

A konyha ugyanis egy varázslatos terület, ahol nem egyszerűen csak táplálék előállítása történik.
Kétségtelen, hogy funkcióját tekintve, a mai kor emberének igényeit minden szempontból ki kell elégíteni, a korszerű, kényelmet szolgáló konyhatechnikai eszközök sok időt és fáradtságot takarítanak meg. A közös étkezésre kialakított hely az idő múlásával felszereltségében és formatervezésében felismerhetetlenségig megváltozott, de a konyha központi jelentősége semmit nem veszített értékéből.

GC-X1E Image

Volt idő, amikor a házba lépett új asszonyt az anyósa kézen fogva a tűzhelyhez vezette, (ugyanezt tette az új cseléddel is). Tisztelet övezte az étel készítőjét, de a helyiséget is, illetve egészen pontosan magát a tüzet. Őseinknél kimutatható jelei voltak a tűzhely túlvilági kapcsolatteremtésben betöltött szerepének, ugyanakkor nagy jelentőséget tulajdonítottak a tűz tisztító erejének. A szakrális üzenetet magában rejtő tartalomból mára gyakorlatilag semmi nem maradt fenn, az utókor azonban ma is féltve őrzi a konyha múltban gyökerező, családot óvó-védő szerepét. Az igényesen kialakított konyha a rendezett élet, a nyugalom és a belső békesség biztosítéka.

konyha 1

konyha 2

konyha 3

konyha 4

konyha 5

konyha 6

konyha 7

konyha 8

konyha 9

konyha 10

konyha 11

konyha 12

konyha 13

konyha 14

konyha 15

konyha 16

konyha 17

Fotók: hgtvremodels

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top